I. RADIČOVÁ: Minister zdravotníctva Uhliarik má moju dôveru

NETKY.SK • 18 Január 2011, 07:59 • 2 min
I. RADIČOVÁ: Minister zdravotníctva Uhliarik má moju dôveru

I. RADIČOVÁ: Minister zdravotníctva Uhliarik má moju dôveru

slovakia

left justify in out

img

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) má aj naďalej dôveru predsedníčky vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Tá si ho dnes k sebe pozvala na rozhovor, aby jej vysvetlil údajné zvýhodnenie farmaceutickej firmy Pfizer v súvislosti s povinným očkovaním detí proti pneumokokom. "Ministerstvo konalo vo verejnom záujme a v súlade so zákonom tak, aby na slovenskom trhu boli dostupné obe vakcíny bez doplatku pacienta a zároveň sa znížili náklady zdravotných poisťovní," informoval TASR Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
      Premiérka, ako aj minister sú podľa svojich slov pripravení na prípadnú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. "Veľmi radi si s opozíciou prediskutujeme stav, do ktorého sa slovenské zdravotníctvo dostalo v posledných rokoch a problémy, ktoré vláda musí riešiť," uviedla Radičová.
      Podľa šéfky kabinetu napriek tomu, že v tomto prípade k porušeniu zákona nedošlo, je nevyhnutné, aby postup pri zaraďovaní liekov do kategorizácie nevyvolával pochybnosti. Privítala preto zámer rezortu zdravotníctva predložiť novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Tá má zvýšiť transparentnosť v procese kategorizácie liekov, sprísniť reguláciu cien liekov na druhú najnižšiu cenu v rámci EÚ a zaviesť nové nástroje na zefektívnenie výberu liekov hradených z verejných zdrojov.
      Predsedníčka vlády zdôraznila, že ministerstvo musí predložiť novelu do pripomienkového konania čo najskôr. Zároveň Uhliarika požiadala, aby návrh stanovil presné pravidlá tvorby cien liekov, vrátane jednoznačne vymedzených kompetencií a zodpovednosti kategorizačnej komisie. Zákon musí podľa Radičovej jasne určiť, v akých prípadoch je možné o zaradení liekov rozhodovať v zrýchlenom konaní, aby nebolo možné tento proces spochybňovať.
      Denník Sme 14. januára informoval, že minister Uhliarik mal údajne zvýhodniť farmaceutickú firmu Pfizer v súvislosti s očkovaním proti pneumokokom. Ako napísal denník, vakcína od Pfizeru mohla v dôsledku lacnejšej konkurencie od tohto roka stratiť svoje takmer výlučné postavenie na slovenskom trhu. Deti sa proti pneumokokom nemali po novom očkovať už iba vakcínou Prevenar, ale aj Synflorix od firmy GlaxoSmithKline.
       Drahšia vakcína Pfizeru mala byť pre tento krok s trojeurovým doplatkom. Jej cena následne po rokovaniach klesla v dôsledku toho, že Pfizer v skrátenom procese pustil na trh lacnejšie väčšie balenia lieku, čo mu umožnila ministerská výnimka. O vakcíne tak nerozhodovala kategorizačná komisia, ale iba ministerstvo, upozornil denník. Minister Uhliarik pôsobil vo firme Pfizer od roku 1996 do roku 2003 a v súčasnosti tam pracuje jeho brat.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies