I. RADIČOVÁ: Automobilky sú významnými piliermi slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 23 December 2010, 08:58 • 2 min
I. RADIČOVÁ: Automobilky sú významnými piliermi slovenskej ekonomiky

I. RADIČOVÁ: Automobilky sú významnými piliermi slovenskej ekonomiky

slovakia

left justify in out

Slovenské automobilky sú významnými piliermi slovenskej ekonomiky, ktoré prinášajú nové technológie, dôraz na kvalifikáciu a vzdelávanie, čím posúvajú stredné a vysoké školstvo minimálne na európsku úroveň. Počas návštevy spoločnosti Kia Motors Slovakia to dnes v Tepličke nad Váhom skonštatovala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.
Predsedníčka vlády SR ocenila investície do kvalifikácie pracovných síl v automobilovom priemysle, ktorý na seba podľa jej vyjadrenia nabaľuje ďalšie dodávateľské firmy a tvorí veľmi významný faktor zamestnanosti. „Všetky automobilky pripravujú nové výroby v SR, a teda potenciálne významný rast zamestnanosti. To, čo vie slovenská vláda pre ďalší rozvoj zamestnanosti a kvalifikácie pracovnej sily urobiť, je veľmi rýchla otvorenosť našich škôl na spoluprácu so zamestnávateľmi, nové a modernizované študijné odbory. A otvorenie priestoru pre expertov, ktorí môžu prísť pripravovať pracovnú silu na Slovensko, aby nemuseli naši študenti odchádzať si dopĺňať vzdelanie a kvalifikáciu do zahraničia,“ povedala Radičová.
Zdôraznila, že zamestnávatelia na rokovaniach nastoľujú otázku vzdelania a kvalifikácie. „Opakovane konštatujú rozdiely medzi teoretickými vedomosťami zo škôl a potrebami, ktoré skutočný rozvoj technológií 21. storočia má. Kia Motors to zatiaľ rieši vysielaním pracovníkov na dokvalifikovanie sa priamo do Kórei, Nemecka či USA. Bez priamej koordinácie zamestnávateľov, nových technológií a vysokého školstva budeme stále viac pociťovať, že napriek oficiálne formálne ukončenému vzdelaniu, ponuka kvalifikovanosti nie je pre smerovanie nových technológií postačujúca,“ uviedla predsedníčka vlády SR.
Prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae pripomenul, že napriek ťažkej ekonomickej situácii v Európe investuje Kia Motors Slovakia do nových modelov i vzdelávania zamestnancov. „Preto sa nám darí výroba aj predaj. V tomto roku sme spustili dva nové modely a v roku 2012 chceme spustiť ďalší nový model. Vďaka našim zamestnancom sme dosiahli výborné výsledky a očakávame ich aj v budúcom roku,“ dodal In-Kyu Bae.
Spoločnosť Kia Motors Slovakia, s.r.o. vyprodukovala za prvých jedenásť mesiacov tohto roku viac ako 207.400 automobilov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje medziročný nárast o viac ako 50 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástla medziročne výroba motorov o 31 percent a predstavovala 291.035 motorov.
Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výrobu automobilov ako aj motorov pre osobné automobily spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 2900 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, kombi cee’d sw a trojdverový športový pro cee’d, ako aj športovo-úžitkové modely Kia Sportage a Hyundai ix35. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 719.000 vozidiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies