I. Radičová odcestovala na zahraničnú pracovnú cestu do Ženevy

NETKY.SK • 28 Február 2012, 07:43 • 2 min
I. Radičová odcestovala na zahraničnú pracovnú cestu do Ženevy

I. Radičová odcestovala na zahraničnú pracovnú cestu do Ženevy - Politika Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová odcestovala na dvojdňovú zahraničnú pracovnú cestu do Ženevy      Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová včera  27.

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová odcestovala na dvojdňovú zahraničnú pracovnú cestu do Ženevy

      Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová včera  27. februára 2012 odcestovala na zahraničnú pracovnú cestu do švajčiarskej Ženevy. V pondelok  večer sa v priestoroch Stálej misie SR pri OSN zúčastnila na pracovnej večeri s generálnym riaditeľom UNOG (United Nations Office at Geneva) Kassym-Jomart Tokayevom a Vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Navanethem Pillayovou.
      Utorkový program začne I. Radičová návštevou sídla Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN). Stretne sa s generálnym riaditeľom R. Heurom a oboznámi sa s činnosťou viacerých experimentálnych pracovísk. V utorok popoludní na pôde Úradovne OSN v ženevskom Paláci národov podpíše Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa o procedúre oznámení, ktorého iniciátorom bola Slovenská republika. Dokument schválilo 19. decembra 2011 v New Yorku Valné zhromaždenie OSN svojou rezolúciou č. 66/138. Protokol posilňuje práva detí na medzinárodnej úrovni. Vytvára mechanizmus sťažností, resp. oznámení o porušovaní práv dieťaťa. Tie sa týkajú napríklad predaja detí, detskej pornografie, prostitúcie a účasti detí v ozbrojených konfliktoch. Bola to posledná z deviatich kľúčových ľudskoprávnych noriem, ktorá nemala mechanizmus oznámení.
      Protokol je súčasne prvou medzinárodnou zmluvou v oblasti ľudských práv, pri príprave ktorej Slovenská republika zohrala úlohu lídra procesu. Od prevzatia iniciatívy v roku 2009 Slovensko koordinovalo predloženie troch rezolúcií Rady OSN pre ľudské práva. SR ako iniciátor bude patriť k prvým štátom, ktoré protokol podpíšu.
      Po podpísaní protokolu vystúpi predsedníčka vlády SR v Paláci národov s prejavom pri príležitosti 19. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva.
      Do vlasti sa I. Radičová vráti v utorok v nočných hodinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona