I. MIKLOŠ: Slovensko vloží do ESM v hotovosti 659 mil. eur, ktoré si požičiame

NETKY.SK • 23 Marec 2011, 08:23 • 2 min
I. MIKLOŠ: Slovensko vloží do ESM v hotovosti 659 mil. eur, ktoré si požičiame

I. MIKLOŠ: Slovensko vloží do ESM v hotovosti 659 mil. eur, ktoré si požičiame

slovakia

left justify in out

img

Slovensko by malo do nového európskeho krízového mechanizmu (ESM), ktorý má v roku 2013 nahradiť dočasný euroval, vložiť v hotovosti 659 miliónov eur. Suma sa bude splácať v priebehu troch rokov, v prvom roku polovica a ďalšie dva roky po 25 %. "Tieto peniaze si budeme musieť požičať. Zvýši nám to deficit, ale je to manažovateľné z hľadiska projekcií, ktoré máme," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Zapojenie Slovenska do ESM vrátane vloženia hotovosti je po dohode na európskej úrovni podmienené ešte ratifikáciou v Národnej rade (NR) SR. Vláda aj príslušný parlamentný výbor sú podľa Mikloša o prebiehajúcich rokovaniach priebežne informovaní. "Zatiaľ som tú zodpovednosť prevzal na seba ja ako minister financií, pani premiérka ide do Bruselu vo štvrtok a piatok," priblížil Mikloš.
Na parametroch nového mechanizmu sa v pondelok a utorok (21. a 22.3.) v Bruseli dohodli ministri financií eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ). Od polovice roka 2013 vznikne ESM, ktorého efektívna úverová kapacita bude 500 miliárd eur. Z tejto sumy bude 80 miliárd eur splatených v hotovosti, zvyšok bude tvoriť kapitál na požiadanie, a to až do celkovej výšky 700 miliárd eur.
Mikloš zároveň zopakoval, že v Bruseli vyrokoval výrazné zníženie slovenského príspevku na riešenie európskej dlhovej krízy, pričom nový kľúč považuje za spravodlivý a logický. "Rozhodnutie Euroskupiny a presadenie nášho úsilia je jasným dôkazom, že Robert Fico a Ján Počiatek mali a mohli vyrokovať na jar minulého roka pre Slovensko omnoho lepšie podmienky," vytkol predchádzajúcej vláde súčasný minister financií.
Zároveň vyčíslil, že vklad hotovosti do ESM by podľa pôvodných pravidiel predstavoval pre Slovensko takmer 800 miliónov eur, podľa nového kľúča je to len 659 miliónov eur. "Priama úspora, ktorú dosiahneme, bude 133 miliónov eur," podčiarkol Mikloš. Celkovú úsporu vrátane kapitálu na požiadanie pri nových pravidlách vyčíslil na 1,162 miliardy eur.
Nový kľúč zo 75 % zohľadňuje podiel krajiny na celkovom hrubom národnom dôchodku (GNI) eurozóny a z 25 % podiel na kapitáli v Európskej centrálnej banke (ECB). V konečnom dôsledku bude mať počet obyvateľov 12,5-% váhu, rovnako ako podiel na HDP eurozóny. "Staré" členské krajiny pritom chceli presadiť podmienky vzorca prispievania do nového záchranného fondu podľa predlohy z EFSF, ktorá sa stanovila podľa účasti na kapitáli ECB, teda z 50 % podľa počtu obyvateľov a zvyšok podľa podielu na celkovom HDP eurozóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies