I. MIKLOŠ: Podpísal trestné oznámenie na Š. Harabina pre marenie kontroly.

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:32 • 2 min
I. MIKLOŠ: Podpísal trestné oznámenie na Š. Harabina pre marenie kontroly.

I. MIKLOŠ: Podpísal trestné oznámenie na Š. Harabina pre marenie kontroly.

slovakia

left justify in out

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) dnes podpísal trestné oznámenie na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou Ministerstva financií (MF) SR Mikuláš Gera s tým, že rezort doručil toto trestné oznámenie Prezídiu policajného zboru SR aj Generálnej prokuratúre SR.
      Podľa Geru predseda NS tým, že opakovane neumožnil, resp. zabránil výkonu vládneho auditu ministerstvom financií, nesplnil povinnosť uloženú zákonom o finančnej kontrole a vnútornom audite, z čoho vyplýva podozrenie, že svoju právomoc vykonáva spôsobom odporujúcim zákonu.
      "Keďže zo strany predsedu NS SR opakovane dochádza k obštrukciám, ktorými chce aj naďalej zabrániť výkonu vládneho auditu, je dôvodné podozrenie, že má záujem zabrániť zisteniu, že s verejnými prostriedkami sa na NS SR nakladalo v rozpore so zákonom, čím mohla byť štátu spôsobená škoda," doplnil Gera.
      Mikloš avizoval prípravu trestného oznámenia na Harabina už minulý týždeň vo štvrtok (12.8.), kedy v súvislosti s marením vládneho auditu podpísal pokuty pre NS SR a jeho predsedu vo výške 33.000 eur, resp. 1000 eur.
      Kauza MF SR verzus NS SR sa ťahá už od konca júla, odkedy sa ministerstvu financií napriek niekoľkým pokusom nepodarilo uskutočniť kontrolu na NS. Jeho šéf ju označil za nezákonnú, pričom podľa Harabina je zámerom Mikloša len politicky zlikvidovať samostatný rozpočet súdu a hľadá pre to mediálne krytie.
      Harabin požiadal o vykonanie kontroly Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Z uznesenia pléna Ústavného súdu SR totiž podľa neho vyplýva, že výkonná politická moc, čiže rezort financií, nemôže kontrolovať NS. Najvyšší súd tiež podal v súvislosti so snahou ministra financií vykonať podľa nich nezákonný vládny audit trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies