I. MIKLOŠ: O pomoci pre Portugalsko sa bude hovoriť v piatok v Budapešti

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 11:56 • 2 min
I. MIKLOŠ: O pomoci pre Portugalsko sa bude hovoriť v piatok v Budapešti

I. MIKLOŠ: O pomoci pre Portugalsko sa bude hovoriť v piatok v Budapešti

slovakia

left justify in out

img

O pomoci pre Portugalsko budú ministri financií eurozóny rokovať už tento piatok (8.4.) v Budapešti. "Dnes podvečer odchádzam na rokovanie Euroskupiny do Budapešti, zajtra to bude predmetom rokovaní. Podmienky, za akých môžu krajiny požiadať a dostať pomoc z ochranného valu, sú jasne zadefinované. Diskusia bude o tom, či splnené sú alebo nie sú," avizoval dnes minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa situácia v Portugalsku v poslednom období skomplikovala demisiou vlády. "Nepokračujú tam reformy, nerobia sa opatrenia a situácia sa tým pádom zhoršuje. Nie je výraznejší faktor nestability krajiny ako situácia po podaní demisie vlády," upozornila.
Slovensko podľa nej nie je v rámci eurozóny osamelým ostrovom. Na druhej strane nevie priamo ovplyvniť situáciu v Portugalsku či Španielsku. "Jediným spôsobom, ako máme vplyv, je trvať na rýchlej a zásadnej konsolidácii týchto krajín. Iný recept neexistuje," zdôraznila.
Podľa ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) má téma dlhových problémov v eurozóne dva rozmery. Prvý je zahranično-politický. Druhým je odkaz domov na Slovensko, že za štyri roky zdvojnásobiť verejný dlh je "cesta do pekla".
"Tu to vidíme rukolapne. Krajina sa dostala do situácie, keď poslanci už nemajú vnútornú morálku prijať opatrenia, lebo sú také bolestivé. To, že chceme urobiť poriadok v odvodoch a chceme vniesť do systému poriadok, to so všetkým súvisí, to je tá cesta robenia poriadku, ktorá nás vráti do priestoru, kedy budeme mať reálnu šancu sa dobre rozvíjať," dodal.
Portugalsko požiadalo o finančnú pomoc v stredu (6.4.) večer. Stalo sa tak po Grécku a Írsku treťou zadlženou krajinou eurozóny, ktorá požiadala o záchranný balík z finančnej rezervy EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF). Analytici očakávajú, že Portugalsko bude potrebovať 80 miliárd eur - sumu, ktorá je pre financie Európy znesiteľná.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies