I. MIKLOŠ: Nemohol by som vykonávať funkciu, keby mi do nej ktokoľvek zasahoval

NETKY.SK • 19 Apríl 2011, 10:05 • 2 min
I. MIKLOŠ: Nemohol by som vykonávať funkciu, keby mi do nej ktokoľvek zasahoval

I. MIKLOŠ: Nemohol by som vykonávať funkciu, keby mi do nej ktokoľvek zasahoval

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) trvá na tom, že by nemohol vykonávať svoju funkciu, ak by nechal kohokoľvek zasahovať do svojich zákonných kompetencií. Reagoval tak na výzvu premiérky a svojej straníckej kolegyne Ivety Radičovej z minulého týždňa, aby generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslav Mikulčík kvôli spornému prenájmu budovy pre košické daňové úrady odišiel zo svojej funkcie.
      Mikloš už v pondelok (18.4.) vyhlásil, že na odchod Mikulčíka nevidí žiadny dôvod, dôveruje mu a vyzýva ho, aby na svojom poste zotrval. Za tento svoj postoj je šéf rezortu financií pripravený niesť aj zodpovednosť. Pripustil, že jednou z možností je aj návrh premiérky na jeho odvolanie.
      "Nevidím dôvod, aby som odstupoval z funkcie ministra. Jasne som povedal svoje stanovisko v záležitosti, ktorá je len a len v mojej kompetencii. Zároveň rešpektujem právomoci a práva premiérky, ktoré sú veľmi silné. Musí sa teraz rozhodnúť pani premiérka," uviedol Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii. O situácii má dnes od 10. hodiny rokovať prezídium SDKÚ-DS.
      Predsedníčke vlády Mikloš vytkol, že porušila ich ústnu dohodu z minulého týždňa, že do jeho návratu sa obaja k prípadu vyjadrovať nebudú. "Mrzí ma to, bola medzi nami dohoda, že do pondelka žiadne vyhlásenia dávať nebudeme," podčiarkol. Zároveň naznačil, že Radičová mohla podľahnúť mediálnym tlakom, keď zo stredy (13.4.) do piatka (15.4.) zmenila svoj názor na nutnosť odchodu Mikulčíka z funkcie šéfa DR SR. "Faktom je, že keď som sa jej včera opýtal, čo bol dôvod zmeny jej stanoviska zo stredy na piatok, povedala mi, že tlaky veľmi narastali. Ja žiadnym tlakom podliehať nebudem," zdôraznil minister financií.
      Naďalej podľa vlastných slov trvá na tom, že Mikulčík pri svojom postupe neporušil zákon ani nekonal proti verejnému záujmu. Koaličným partnerom, ktorí si myslia niečo iné, odkázal, že je pripravení sa s nimi kedykoľvek stretnúť a celý prípad im vysvetliť. "Nepožiadal o stretnutie ani rozhovor žiaden z koaličných partnerov. Keď to urobia, som pripravení kedykoľvek sa s kýmkoľvek stretnúť," uzavrel Mikloš.
      Kauzu otvoril minulý týždeň v pondelok (11.4.) predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, keď prezentoval informácie, že DR SR podpísalo zmluvu o prenájme spoločnej budovy pre viaceré daňové úrady v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v Nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Podľa Fica ide o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z funkcie ministra financií.
      Šéf rezortu financií ešte v utorok (12.4.) v tejto súvislosti vyhlásil, že DR SR zmenou prenájmu budovy v Košiciach ušetrilo 700.000 eur ročne oproti nevýhodnej zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za vlády Roberta Fica. Pripomenul, že zmluva o budúcej zmluve s firmou VSH Development bola podpísaná vtedajším vedením DR SR krátko pred vlaňajšími parlamentnými voľbami, dohodnuté nájomné bolo vyššie o 30 % a platiť mala až 20 rokov. Nový generálny riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík podľa Mikloša vyrokoval po voľbách jej zrušenie bez sankcií a uzavrel zmluvu výhodnejšiu z hľadiska ceny aj dĺžky. Na bývalé vedenie DR SR zároveň súčasný manažment podal v piatok (15.4.) trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies