I. MIKLOŠ: Napriek ťažkej situácii sa nám podarilo dohodnúť dobrý rozpočet

NETKY.SK • 8 Október 2011, 00:20 • 2 min
I. MIKLOŠ: Napriek ťažkej situácii sa nám podarilo dohodnúť dobrý rozpočet

I. MIKLOŠ: Napriek ťažkej situácii sa nám podarilo dohodnúť dobrý rozpočet

slovakia

left justify in out

img

Vládne strany dnes dosiahli definitívnu politickú dohodu na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) dôležitý pre zachovanie dôveryhodnosti Slovenska. Rokovania v rámci koalície označil za konštruktívne a schválenie návrhu vo vláde budúci týždeň v stredu (12.10.) považuje už len za formalitu. Do parlamentu musí byť vládny návrh predložený do 15. októbra.

"Nebola to ľahká práca, nie som pri prvom rozpočte a zdá sa mi, že to bolo asi najťažšie, aj preto, že vonkajšia situácia v Európe a vo svete je taká, aká je, zdroje sú objektívne veľmi obmedzené a požiadavky boli omnoho väčšie. Situácia nebola jednoduchá a napriek tomu si myslím, že sa nám podarilo pripraviť dobrý rozpočet," zhodnotil na dnešnej tlačovej konferencii šéf rezortu financií. Rozpočtové ciele sa vláde podľa neho darí napĺňať tak, že smeruje k dosiahnutiu 3-% hranice deficitu verejných financií podľa plánu, teda v roku 2013.

Pri záverečných rokovaniach sa podľa Mikloša podarilo obhájiť pôvodne stanovené priority, teda školstvo a rozvoj infraštruktúry. V školstve tak dôjde budúci rok k navýšenie zdrojov o 5 % na žiaka a na projekt Minerva, teda rozvoj znalostnej ekonomiky, bolo vyčlenených 10 miliónov eur. Zdroje na dopravnú infraštruktúru vzrastú v roku 2012 na 1,9 miliardy eur.

Prostriedky pre zdravotníctvo majú medziročne vzrásť o 100 miliónov eur. Za ďalšiu prioritu považuje Mikloš protipovodňové opatrenia, na ktoré bude vyčlenených 25 miliónov eur. Kvôli neistým vyhliadkam svetovej, a teda aj slovenskej ekonomiky si vláda vytvorí rezervu 50 miliónov eur, ktoré sa získali spresnením sumy odvodov do druhého piliera. Tieto peniaze sa však nemajú minúť, ale odložiť na horšie časy.

Najdôležitejším dodatočným zdrojom príjmov je podľa Mikloša dohodnuté zvýšenie osobitného bankového odvodu, a to z pôvodne plánovaných 0,2 % na 0,4 % z vybraných pasív bánk pôsobiacich na Slovensku. Týmto krokom chce vláda získať ďalších 40 miliónov eur. Zo štátnych podnikov by malo nad pôvodný plán prísť 50 miliónov eur a 27 miliónov eur by sa malo v budúcom roku získať z aukcií emisných kvót.

Prípadné dopady zmien v odvodovej reforme, o ktorých sa v súčasnosti v koalícii intenzívne diskutuje, ešte v rozpočte nie sú zahrnuté. Podľa Mikloša totiž rokovania na túto tému ešte neskončili. Kľúčové pre rezort financií je, aby prípadné zmeny nemali negatívne dôsledky pre štátny rozpočet.

V rozpočte nie je zahrnuté ani zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu, ktoré ministerstvo pred časom presadzovalo. Táto téma je v súčasnosti podľa Mikloša "pasé", opätovne by sa však mohla otvoriť v prípade, ak bude potrebné vykryť výpadky príjmov z horšieho ako očakávaného vývoja ekonomiky. Nové prognózy avizoval šéf rezortu financií na začiatok novembra.

Ministerstvo financií tento týždeň zverejnilo upravený návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý zohľadňuje zhoršenú prognózu rastu slovenskej ekonomiky aj niektoré čiastkové zmeny. Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal dosiahnuť 3,243 miliardy eur a byť tak o 70 miliónov eur vyšší, ako predpokladal prvý návrh v polovici augusta. Príjmy rozpočtu by mali v budúcom roku dosiahnuť 15,281 miliardy eur a výdavky 18,524 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies