I. Mikloš: Náklady domácnosti sa v budúcom roku zvýšia o 33 eur

NETKY.SK • 4 Október 2010, 07:14 • 2 min
I. Mikloš: Náklady domácnosti sa v budúcom roku zvýšia o 33 eur

I. Mikloš: Náklady domácnosti sa v budúcom roku zvýšia o 33 eur

slovakia

left justify in out

img

Náklady jednej štvorčlennej domácnosti budú v nasledujúcom roku vyššie o 33 eur. Presne túto sumu vypočítali odborári ako dôsledok úsporného balíčka vlády. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) síce s touto sumou súhlasí, upozornil však, že vplyv opatrení bude iba tretinový.
      "Prepočty odborov sú síce tiež presné, ale týkajú sa niečoho úplne iného," podotkol minister v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Podľa neho by mala v budúcom roku vzrásť inflácia o 3,7 %, z čoho sa odvíja výpočet odborárov. Vládne dane a poplatky sa však v inflácii premietnu iba v hodnote 1,2 %. Zvyšok bude predstavovať kríza či rast komodít na svetových trhoch, čo tlačí na ceny.
      "Dosah na ľudí bude o niečo vyšší, ako si myslí ministerstvo financií," konštatoval Miklošov oponent, exminister financií Ján Počiatek. Dodal, že úsporný balíček zastaví aj rast reálnej mzdy, ktorej zvýšenie, naopak, Mikloš prognózuje približne na úrovni inflácie.
      Počiatek kritizoval naplánovaný rozpočet na budúci rok, podľa neho sa celý vplyv ozdravenia verejných financií presunie na ľudí. "Výdavky štátneho rozpočtu bez eurofondov a spolufinancovania sú vyššie ako v minulom roku. Na výdavkovej strane konsolidácia neprebieha vôbec, v skutočnosti ju zaplatia bežní občania," vysvetlil. Mikloš s tým nesúhlasil. Tvrdil, že konsolidácia bude výraznejšia na strane výdavkov.
      Exminister pri hodnotení budúcoročného rozpočtu vychádzal z porovnávania s tohtoročným plánovaným. Podľa Mikloša však takýto prístup nie je správny, pretože práve rozpočet na tento rok bol pripravený "úplne zle na strane príjmov, ako aj výdavkov". "Dnes pán Počiatek máva zdrapom papiera," dodal na margo rozpočtu, ktorý pripravoval ešte jeho predchodca.
      Počiatek priznal, že prílev peňazí do štátnej kasy sa nenaplnil. Spôsobila to však kríza, pre ktorú sa znížil výber daní. Výdavky boli však podľa neho rozpočtované správne. Podľa Mikloša však Počiatek nezarátal do výdavkov položky za takmer 1 miliardu eur, ako napríklad náklady na zvýšený rodičovský príspevok. Rast sumy tohto príspevku bolo podľa Počiatka rozhodnutím rezortu práce, ktoré si ho malo finančne aj samo vykryť. "My by sme im na to žiadne dodatočné zdroje nedali," uzavrel.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies