I. MIKLOŠ: Bankovej dani sa nebránime, v EÚ bude asi zavedená od budúceho roka

NETKY.SK • 23 Február 2011, 13:28 • 2 min
I. MIKLOŠ: Bankovej dani sa nebránime, v EÚ bude asi zavedená od budúceho roka

I. MIKLOŠ: Bankovej dani sa nebránime, v EÚ bude asi zavedená od budúceho roka

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo financií (MF) SR ani súčasná vláda sa nebránia zavedeniu bankovej dane na Slovensku, musí to však byť koordinovaná iniciatíva v rámci celej Európskej únie bez vplyvu na občanov. Nová banková daň by pritom mohla byť realitou už od 1. januára budúceho roka, avizoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Jej výška ešte nie je dohodnutá, podľa Mikloša však bude skôr na úrovni stotín ako desatín percent. "Zrejme bude platená z časti pasív bánk. Ak bude smernica platiť k 1. januáru budúceho roka, bude na Slovensku táto daň zavedená od 1. januára, alebo najskôr, ako bude môcť byť zavedená," priblížil šéf rezortu financií.
      Minister nepredpokladá, že daň v takejto podobe by mala vplyv na poplatky klientov bánk. "V tej výške, v ktorej to navrhujeme, to nepredpokladám, prijímame aj opatrenia, ktoré budú tlačiť na znižovanie poplatkov a úrokových nákladov," zdôraznil Mikloš. Zásadný vplyv by podľa neho mala banková daň len vo výške, ako ju v SR opakovane navrhuje opozičný Smer-SD.
      "Tak, ako to navrhuje strana Smer-SD, je to iba populistické gesto, ktoré by výrazne poškodilo slovenskej ekonomike a klientom bánk," myslí si minister. Návrh, ktorý najsilnejšia opozičná strana už raz neúspešne presadzovala v parlamente, počítal s odvodom vo výške 0,7 % z vybraných pasív bánk. Nahradiť sa tak mali príjmy štátu zo zvýšenej dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorú Smer-SD navrhoval ponechať na pôvodnej úrovni 19 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies