I. MATOVIČ: Poslanci nehlasujú podľa svojho svedomia a presvedčenia

NETKY.SK • 29 December 2010, 08:25 • 2 min
I. MATOVIČ: Poslanci nehlasujú podľa svojho svedomia a presvedčenia

I. MATOVIČ: Poslanci nehlasujú podľa svojho svedomia a presvedčenia

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR majú podľa Ústavy SR hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia, no táto zásada sa v súčasnosti porušuje. Uviedol to pre TASR poslanec a člen občianskeho hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič. "Podstatné, podľa čoho v prvom rade poslanec hlasuje, je vôľa politickej strany. Tá stranícka disciplína bráni tomu, aby poslanec naozaj slobodne hlasoval," vyhlásil.
Matovič tiež potvrdil medializované informácie o tom, že plánuje v budúcom roku založiť novú politickú stranu. Podľa neho o jej vzniku rozhodnú samotní poslanci parlamentu. Rozhodujúce bude ich stanovisko k novele volebného zákona, v ktorej chce poslanec presadiť možnosť, aby sa o post v Národnej rade SR mohli uchádzať aj nezávislí kandidáti. "V podstate s každým jedným predsedom koaličnej strany som sa o tom bavil. Zatiaľ v takom informačnom duchu, nechcel som žiadne definitívne stanovisko, ale od jedného už v podstate viac-menej definitívne, dosť striktné stanovisko mám, že nebude súhlasiť v žiadnom prípade s tým, aby nestraníci mohli kandidovať do parlamentu  tak, ako je to v komunálnych voľbách," vysvetlil.
Poslanec, ktorý sa do Národnej rady SR dostal z posledného miesta na kandidátke SaS, tiež vysvetlil, že nová strana v prípade, že vznikne, chce do politiky dostať predovšetkým uchádzačov, ktorí budú nielen nezávislí, ale aj bez akejkoľvek politickej minulosti. "Tým, že my by sme vlastne takéto niečo urobili, tak by to bolo o tom, že ľuďom by sme povedali, že ak sa dostanete do parlamentu, máte absolútnu slobodu vo vašom hlasovaní," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies