I. Matovič o licenciách nehovorí pravdu, je to demagógia

NETKY.SK • 3 August 2011, 09:08 • 2 min
I. Matovič o licenciách nehovorí pravdu, je to demagógia

I. Matovič o licenciách nehovorí pravdu, je to demagógia

slovakia

left justify in out

img

Vyhlásenia nezávislého poslanca Národnej rady (NR) SR Igora Matoviča o predlžovaní licencií mobilných operátorov sú podľa ministerstva dopravy pokračovaním jeho demagogických vyhlásení pri zakladaní nového politického subjektu. "Nezakladajú sa na pravde a zo strany poslanca Matoviča ide o hrubú neznalosť slovenského a európskeho práva," reagoval na jeho dnešného vyhlásenia hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Krajčovič.
      Upozornil, že za vydávanie licencií nie je zodpovedné ministerstvo dopravy, ale nezávislý regulátor - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR. "Akékoľvek zasahovanie do výkonu regulačných funkcií TÚ SR by mohlo byť považované za porušenie jeho nezávislosti," zdôraznil Krajčovič. Plne v kompetencii tohto úradu je tak aj výpočet poplatku za udelenie a predĺženie platnosti individuálneho povolenia pre mobilných operátorov.
      Podľa príslušnej európskej smernice národné regulačné orgány zodpovedné za reguláciu telekomunikačného trhu konajú nezávisle a nesmú v súvislosti s výkonom týchto úloh žiadať ani prijímať pokyny od žiadneho iného orgánu. "Preto vyjadrenia poslanca Matoviča sú nepravdivé. Dúfame, že z jeho strany ide iba o neznalosť zákona a nie o úmysel klamať verejnosť," dodal Krajčovič.
      "Nikdy som netvrdil, že ministerstvo predlžuje licencie telekomunikačným operátorom. Na brífingu som vyzval jediný kompetentný orgán - Telekomunikačný úrad, aby licencie nepredĺžil o 10 rokov, ale len o rok a následne verejnou súťažou vygeneroval čo najvyššiu cenu za licencie," reagoval na túto kritiku Matovič.
      Dodal, že v kompetencii ministerstva dopravy je iniciovať zmenu zákona, ktorý určuje spôsob určenia ceny za licencie. "Túto svoju kompetenciu na moje veľké sklamanie pán Figeľ nevyužil a nebyť iniciatívy poslancov OKS, tak by pán Figeľ nechal zákon v takom znení, že by sme od operátorov nedostali ani tú almužnu, ktorú teraz pravdepodobne blahosklonne od operátorov dostaneme," uzavrel Matovič.
      Podľa nezávislého poslanca dvaja najväčší mobilní operátori v SR, Orange a T-Mobile, majú za predĺženie svojej licencie na nasledujúcich desať rokov zaplatiť smiešnu sumu a žiadnu politickú stranu to napriek predchádzajúcim prísľubom netrápi. "Táto téma sa nejako moc neotvára a politici sú ticho, všetci týchto operátorov poznajú, sú s nimi dobrí kamaráti. Potichu, poza zraky verejnosti sa predĺžia týmto operátorom licencie za bagateľ," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii líder zoskupenia Obyčajní ľudia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies