I. MATOVIČ: Novela o štátnej službe od KDH je zlá a nepodporím ju

NETKY.SK • 28 Január 2011, 08:19 • 2 min
I. MATOVIČ: Novela o štátnej službe od KDH je zlá a nepodporím ju

I. MATOVIČ: Novela o štátnej službe od KDH je zlá a nepodporím ju

slovakia

left justify in out

img

Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine SaS, nie je spokojný s novelou zákona o štátnej službe od KDH, a preto ju nepodporí.
"Mne osobne to pripadá ako zlý návrh. Neumožňoval by niektorým ľuďom byť plnohodnotnými občanmi SR. Čo nie je dobré. Ja osobne to nepodporím," zdôvodnil dnes tlačovej konferencii v Bratislave Matovič. Dodal, že ako sa zachovajú jeho traja kolegovia z OĽ, nevie. "Nebavili sme sa o tom," podotkol.
Podľa neho nie je správne, aby mal niekto, kto odíde do zahraničia napríklad za prácou alebo za lepšou školou, žije tam niekoľko rokov, získa k slovenskému aj tamojšie štátne občianstvo,  po návrate domov problém zamestnať sa kdekoľvek. "Prečo by tento človek, ktorý je hrdým občanom SR, nemohol zastávať akúkoľvek pracovnú pozíciu na Slovensku?" zamyslel sa Matovič.
Podľa poslaneckej novely zákona o štátnej službe budú môcť niektorí zamestnanci v štátnej službe pre cudzie štátne občianstvo prísť o prácu. Má ísť o policajtov, colníkov, prokurátorov, právnych čakateľov prokuratúry, profesionálnych vojakov a štátnych zamestnancov.
Podmienkou na pôsobenie v službe bude výlučne štátne občianstvo SR, ktoré budú policajti a colníci dokladovať čestným vyhlásením. V prípade, že všetky menované profesie nadobudli iné občianstvo pred 1. marcom 2011, musia do 30. augusta tohto roka preukázať, že ho stratili, alebo urobili úkon, ktorý k tomu smeruje. Inak ich prepustia, alebo odvolajú z funkcie. Výnimkou budú tí, ktorí boli do konca roka 1992 občanmi ČSFR.
Členovia parlamentu sa takto snažia upraviť podmienky na výkon niektorých povolaní, ktoré sú spojené so špecifickými potrebami zachovávať lojalitu voči SR. Vychádzajú pritom zo skutočnosti, že takíto zamestnanci sa oboznamujú aj s utajovanými skutočnosťami, s ktorými sa viaže podmienka mlčanlivosti.
Poslanci upozorňujú tiež na to, že pri získaní iného občianstva sa žiadatelia zaväzujú k vernosti cudziemu štátu, prípadne k jeho ochrane, pričom výkon povolaní v ozbrojených zboroch je podmienený služobnou prísahou, ktorou sa zaväzujú k vernosti SR.
Navrhovaná zmena súvisí s predloženou novelou zákona o štátnom občianstve. Na jej základe dobrovoľné nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva nebude znamenať stratu slovenského. Právny stav sa týmto vráti do obdobia spred 17. júla minulého roka, kedy nadobudla účinnosť zmena legislatívnej normy z dielne kabinetu Roberta Fica. Tá reagovala na maďarský zákon o dvojakom občianstve.
Poslaneckou novelou sa zaoberala aj vláda na svojom stredajšom rokovaní (26.1.). Odporúčala, aby sa do pôvodného návrhu KDH zapracovalo niekoľko pripomienok. Týka sa to okruhu zamestnaní, na ktorých vykonávanie sa vzťahuje výlučne slovenské štátne občianstvo. Vypadnúť z neho majú prokurátori a právni čakatelia prokuratúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies