I. MATOVIČ: Nemáme silu vybojovať, aby sa neplatilo za externé štúdium

NETKY.SK • 8 Marec 2011, 12:43 • 2 min
I. MATOVIČ: Nemáme silu vybojovať, aby sa neplatilo za externé štúdium

I. MATOVIČ: Nemáme silu vybojovať, aby sa neplatilo za externé štúdium

slovakia

left justify in out

img

Štyria poslanci hnutia Obyčajní ľudia nenašli v koalícii dostatok politickej vôle na to, aby presadili ich návrh spoplatnenia vysokoškolského štúdia. Podľa slov ich lídra, poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča, to po rokovaniach s rezortom školstva vyzerá tak, že nemajú silu vybojovať, aby sa za externé štúdium neplatilo.
      Obyčajní ľudia ponúkli koalícii na posúdenie návrh inšpirovaný svetovými univerzitami, kde najlepší študenti dostávajú štipendium a tí najhorší si musia štúdium platiť bez ohľadu na to, či študujú dennou alebo externou formou. "Koalícia sa bránila riešeniu, aby sme dali všetkých študentov do jedného vreca a aby platili len najhorší," uviedol dnes v rozhovore pre TASR Matovič.
      Napriek tomu, že ich návrh nie je pre koaličných partnerov priechodný, vybojovali si aspoň ústupok, aby prospechové štipendiá mohli dostávať aj najlepší externisti. "Keď iba toto bude výsledok nášho snaženia, že bude zachovaná rovnoprávnosť pri prospechových štipendiách, aj to bude úspech, hoci len čiastočný," poznamenal poslanec.
      Obyčajní ľudia minulý týždeň vyhlásili, že nepodporia novelu vysokoškolského zákona, pretože nesúhlasia s plošným spoplatnením všetkých externistov. Vláda návrhom reaguje na nález Ústavného súdu SR z augusta 2010, na základe ktorého nemajú verejné vysoké školy oporu v zákone pri určovaní finančných limitov na zabezpečenie externého štúdia ani na určenie bezplatných externých študijných programov.
      Preto ministerstvo chce prostredníctvom novely jednoznačne stanoviť, že externé štúdium bude hradené. "Keby sme zákon nepodporili, tak naše štyri chýbajúce hlasy by spôsobili chaos. Toto nie je naším cieľom," objasnil Matovič zmenu ich postoja. Rokovania s ministerstvom budú pokračovať tak, aby do začiatku marcovej schôdze, kedy sa bude o norme rokovať, boli názory jednotné.
      Celú situáciu spôsobila vláda Roberta Fica, keď v roku 2007 uzákonila spoplatnenie externého vysokoškolského štúdiu, avšak s istými výnimkami. Podľa Matoviča súčasná koaličná väčšina v krivde Ficovho zákona pokračuje. Nemyslí si, že by externisti, ktorých kvalita štúdia je podstatne horšia, mali zaň platiť. Naďalej je presvedčený o tom, že každý má právo na jedno bezplatné štúdium na vysokej škole bez ohľadu na to, akú formu štúdia si vyberie. Myšlienky sa preto Obyčajní ľudia .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies