HZS upozorňuje, že sa skôr stmieva a treba tomu prispôsobiť túry

NETKY.SK • 26 September 2015, 16:24 • 2 min
HZS upozorňuje, že sa skôr stmieva a treba tomu prispôsobiť túry

BRATISLAVA - Turisti by nemali zabúdať na to, že s príchodom jesene sa skracujú dni. V horách sa skôr stmieva, ochladzuje a prekvapiť môže i náhly dážď či prehánka.

slovakia

left justify in out

"Netreba zabúdať, že sa začína stmievať od 18:30 a vo večerných hodinách je už aj výrazne chladné počasie. Treba dbať na dostatok teplého - náhradného oblečenia, čiapku a rukavice nevynímajúc. Turistické chodníky sú po daždi na viacerých miestach šmykľavé, dbajte preto na zvýšenú opatrnosť," upozorňuje návštevníkov našich veľhôr Horská záchranná služba (HZS) a svojej webstránke https://www.hzs.sk. Ako píše vo výstrahách zverejnených pre dnešok, v najvyšších polohách môže i snežiť. Po dnešnom dni, kedy bola pre viaceré oblasti - Vysoké, Nízke a Západné Tatry a tiež Veľkú Fatru vydaná výstraha pred silným vetrom by sa situácia v nedeľu mala upokojiť.

 

Z informácií zverejnených na webstránke Slovenského hydrometeorologické ústav (SHMÚ) vyplýva, že druhý víkendový deň by mohol priniesť krajšie počasie. Napriek tomu sa miestami očakávajú prehánky, ktoré môžu byť od 1 700 až 2 000 metrov nad morom snehové. Prehánky by mohli návštevníkov Tatier, Fatry či Slovenského raja a ďalších hôr zastihnúť i v pondelok 28. septembra. O tom, že opatrnosti nie je nikdy dosť svedčia, napríklad, dve piatkové akcie záchranárov HZS z Vysokých Tatier vo Velickej a v susednej Batizovskej doline. Prvá záchranárom prišla žiadosť o pomoc zo Sliezskeho domu, kde poľský turista nahlásil, že jeho 66-ročný kamarát si zranil nohu. Turista si zranil nohu pri pošmyknutí v oblasti nad Večným dažďom a ďalej už nedokázal sám zostúpiť z hôr.

 

Záchranári HZS mu nohu ošetrili, zafixovali a preniesli ho ku Sliezskemu domu, kde ho prevzala privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci. O niečo neskôr, ako bol nahlásený úraz poľského turistu, sa na tiesňovú linku HZS "18 300" ozval český turista. O pomoc požiadal zo spodnej časti Batizovskej próby, kde uviazol bez svetla spolu s ďalším českým turistom. Turisti nevedeli v tme zostúpiť k Batizovskému plesu a pokračovať do Tatranskej Polianky, kde ich čakali príbuzní. Záchranári HZS turistov bezpečne dopravili ku Sliezskemu dom, odkiaľ ich odviezli na terénnom vozidle na dom HZS v Starom Smokovci, kam pre nich prišli príbuzní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies