HZS upozorňuje lyžiarov na bezpečnosť, pribúda počet úrazov

NETKY.SK • 17 Február 2017, 08:33 • 2 min
HZS upozorňuje lyžiarov na bezpečnosť, pribúda počet úrazov

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje lyžiarov na časté úrazy, ktoré sa v priebehu tohto roka dejú pri lyžovačkách najmä v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách. HZS eviduje viacero prípadov ťažkých lyžiarskych úrazov, ku ktorým dochádza na tejto zjazdovke prevažne v ranných hodinách.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovalo Operačné stredisko HZS, ráno je jedna z najťažších zjazdoviek na Slovensku dobre upravená, čo nabáda lyžiarov na rýchlu jazdu a mnohokrát aj precenenie vlastných schopností. Horskí záchranári zároveň apelujú na lyžiarov, aby zvýšili pozornosť.

 

Svah je zrána primrznutý až tvrdý. "Pád vo vysokej rýchlosti v exponovanom teréne sa končí väčšinou po niekoľkých desiatkach metrov, pričom okrem samotného úrazu lyžiara často dochádza aj k zrazeniu ďalších osôb. Lyžiari, ktorí zvyknú vybočovať z vlastnej stopy, sa naopak dostávajú do kolízie s inými, rovnako rýchlymi lyžiarmi," uviedli horskí záchranári. 

 

Lomnické sedlo je špecifické zúžením v údolnej časti, kde dochádza ku kolíziám najčastejšie. "Rozbehnutí lyžiari si pravdepodobne neuvedomujú, že na úzkej trati sa zmenšuje možnosť manévrovania v priestore pri veľkej rýchlosti a množstve ľudí. Aj narastajúci počet lyžiarov je v súčasnosti problémom mnohých zjazdových tratí. Tento trend sa každým rokom zvyšuje," priblížila HZS.

 

Operačné stredisko tiesňového volania HZS po minulé roky evidovalo nápor hlásenia od lyžiarov najmä počas víkendov a prázdnin, dnes nie je výnimkou aj 15 hlásení denne. Za posledné dva dni (16. a 17. februára) eviduje operačné stredisko spolu 96 úrazov v lyžiarskych strediskách s pôsobnosťou HZS.

 

V dopoludňajších hodinách HZS v súčinnosti s posádkou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu zasahovala v Lomnickom sedle pri úraze 55-ročného lyžiara, ktorý si dlhým pádom spôsobil poranenie hlavy a viacnásobnú zlomeninu dolnej končatiny. Ako doplnili horskí záchranári, vrtuľník transportoval pacienta do popradskej nemocnice.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies