Hyundai kúpi pozemok pre svoje sídlo za rekordných 10 mld. USD

NETKY.SK • 18 September 2014, 13:19 • 2 min
Hyundai kúpi pozemok pre svoje sídlo za rekordných 10 mld. USD

SOUL - Automobilka Hyundai Motor zaplatí za pozemok pre svoje nové sídlo v Soule rekordnú sumu 10 mld. USD. Táto správa vyvolala u investorov obavy, že automobilka zbytočne plytvá finančnými prostriedkami, čo viedlo k prudkému prepadu akcií spoločnosti Hyundai Motor a jej sesterskej firmy Kia Motors.

slovakia

left justify in out

Juhokórejský konglomerát ponúkol za pozemok v luxusnej štvrti Gangnam 10,55 bil. juhokórejských wonov (KRW), čo je viac ako trojnásobok odhadovanej ceny a v aukcii tak porazil Samsung Electronics. Automobilka plánuje na tomto pozemku s rozlohou takmer 80 tis. metrov štvorcových vybudovať rozsiahly komplex, vrátane svojho sídla, hotela, kongresového centra a zábavného parku. 

 

Akcie Hyundai Motor sa po oznámení ponuky na kúpu prepadli o deväť percent, čo je najviac za tri roky. Jeho sesterská spoločnosť Kia Motors zlacnela o 7,8 % a výrobca súčiastok Hyundai Mobis o 7,9 %. Trhová hodnota týchto spoločností vo štvrtok klesla o 8 mld. USD. 

 

Podľa analytikov a investorov by suma, ktorú je spoločnosť za pozemok ochotná zaplatiť, mohla byť použitá skôr na zvýšenie dividend, alebo na vybudovanie väčšieho počtu tovární na výrobu automobilov. "Ponúknutá suma je nezmyselná. Bol som šokovaný," uviedol investičný manažér spoločnosti LS Asset Management a jeden z investorov firmy Hyundai Kim Sung-soo. Dodal, že aj s prihliadnutím na súťaženie so Samsungom je cena prehnaná. Aj napriek tomu by táto ponuka mohla automobilke pomôcť znížiť daňové zaťaženie v rámci navrhovaných pravidiel, podľa ktorých by sa mal zdaniť prebytok firemnej hotovosti. 

 

Na Slovensku pôsobí sesterská firma podniku Hyundai Kia Motors, ktorá je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov pre osobné automobily začala v decembri 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona