Hypotéky sú na Slovensku historicky najdostupnejšie, dostávajú na priemer eurozóny

NETKY.SK • 23 Október 2015, 14:15 • 2 min
Hypotéky sú na Slovensku historicky najdostupnejšie, dostávajú na priemer eurozóny

BRATISLAVA - Sadzby slovenských hypoték sa postupne dostávajú na priemer eurozóny. Zatiaľ čo v roku 2010 dosahovali takmer 6 %, dnes sú ich hodnoty pod 3 % na úrovni Belgicka a Česka. Pri hypotékach s populárnou fixáciou do 5 rokov sú dokonca lacnejšie ako v Taliansku, či v krajinách Beneluxu.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia VÚB, nie je to tak dávno, čo bolo Slovensko so svojimi hypotekárnymi sadzbami na chvoste Európy. Trendom v Európe sa Slovensko približuje aj v dĺžke fixácie. Tá sa v eurozóne už dlhší čas naťahuje. Dokonca aj domácnosti vo Veľkej Británii, ktoré v minulosti preferovali pohyblivú sadzbu, to dnes ťahá k dlhším splatnostiam. Výnimkou nie sú ani Slováci.

 

Početná skupina priaznivcov jednoročnej fixácie sa presunula v poslednom období k fixáciám na tri či päť rokov. Trend potvrdzuje tiež susedné Česko, kde podiel hypoúverov s fixáciou nad 5 rokov vzrástol za posledných 5 rokov z 11 na 18 %. V roku 1998, keď sa na Slovensku hypotéky rozbiehali, začínala ich úroková sadzba na 13,5 % a ľudia ich vybavovali celý mesiac. Dnes získajú žiadatelia hypotekárny úver s úrokovou sadzbou od 2 % v priebehu niekoľkých dní. "V súčasnosti sú hypotéky historicky najlacnejšie a dobrou správou je, že rok 2016 by na tom nemal veľa zmeniť," povedal Andrej Arady, analytik VÚB.

 

Podľa vedúcej oddelenia úverových produktov VÚB Angeliky Farkašovej je záujem o hypotéky vysoký. Dôvodom sú nielen výhodné cenové podmienky, ale aj zjednodušenie ich získania. Výrazne sa znížil počet dokladov potrebných k poskytnutiu hypotéky. Aj ceny realít sú stále atraktívne a vyzerá to tak, že sa na tom v blízkom čase veľa nezmení. "V tomto momente sa zdá, že ceny nehnuteľností budú stabilné, blízke tým dnešným," zdôraznila riaditeľka realitnej kancelárie BOND Daniela Danihel Rážová s tým, že menšie sezónne výkyvy v konkrétnych lokalitách, či pri konkrétnom type nehnuteľností sa úplne vylúčiť nedajú. Všetko teda nasvedčuje tomu, že na Slovensku budú ešte nejaký čas ideálne podmienky na zabezpečenie bývania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona