Hypotéky pre mladých so štátnou podporou sa čoskoro zmenia

NETKY.SK • 15 December 2017, 09:40 • 2 min
Hypotéky pre mladých so štátnou podporou sa čoskoro zmenia

BRATISLAVA - Hypotéky pre mladých čakajú od budúceho roka veľké zmeny.

slovakia

left justify in out

Doterajší systém umožňoval mladým mesačné zníženie splátky. “Vďaka pomoci štátu a banky tak mohlo byť ročné úročenie počas piatich rokov nižšie o tri percentuálne body a úspora sa mohla vyšplhať do výšky 800 eur. Po novom si budú môcť mladí ľudia uplatniť daňový bonus, vyplývajúci zo zvýhodnenia, v daňovom priznaní, prípadne ročnom zúčtovaní dane. Teda raz ročne a maximálne do výšky 400 eur,” uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Daňový bonus je podľa OVB Allfinanz Slovensko nevýhodnejší ako terajšia bonifikácia. Podľa ich prepočtov zaplatí mladý človek navyše pri 50-tisícovom úvere na úrokoch za päť rokov za nových podmienok aj 1 700 eur. UniCredit Bank nevidí situáciu až tak čierne. Banka predpokladá, že záujem mladých Slovákov o úvery na bývanie bude naďalej pretrvávať a budú chcieť využiť aj daňový bonus. „Mladí ľudia potrebujú riešiť svoje bývanie a akákoľvek finančná podpora je pre nich pomoc,“ myslí si hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Čas na využitie súčasných podmienok sa kráti, v niektorých prípadoch je dokonca už neskoro. Podmienky v jednotlivých bankách pre využitie štátneho príspevku sa podľa zistení OVB Allfinanz Slovensko líšia. V niektorých bankách stačí stihnúť podpis úverovej zmluvy do 31. decembra, no v niektorých bankách je rozhodujúci aj dátum podania žiadosti.

Nastavenie termínov v banke závisí podľa výkonného riaditeľa Finančného kompasu Maroša Ovčarika len od interného nastavenia každej banky. “Rôzne nastavenie termínov by malo byť reakciou aj na počty prijímaných žiadosti, kapacít banky a efektivity procesov,” povedal Ovčarik.

Keďže daňový bonus sa bude vzťahovať nielen na hypotéky podľa zákona o bankách, ale aj na ďalšie úvery na bývanie, pravdepodobne sa rozšíri počet bánk poskytujúcich úvery pre mladých.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona