Hypotéka pre mladých mení od januára maximálnu hranicu príjmu

NETKY.SK • 30 December 2015, 15:27 • 2 min
Hypotéka pre mladých mení od januára maximálnu hranicu príjmu

BRATISLAVA - Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých sa od 1. januára 2016 mení na 1119,30 eura. Doteraz bola 1140,10 eura. Ak o hypotéku žiadajú partneri, ich príjmy za minulý rok by nemali presiahnuť spolu 2238,60 eura, doteraz to bolo 2280,20 eura.

slovakia

left justify in out

Dotovaná hypotéka pre mladých do 35 rokov dokáže ľuďom sprístupniť bývanie a ušetriť aj niekoľko tisícok eur. Aj preto je hypotéka pre mladých obľúbená. Každé tri mesiace sa však mení hranica príjmu pre žiadateľov, ktorá vychádza z 1,3-násobku priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve – vždy dva štvrťroky dozadu.

 

Od 1. januára bude môcť o hypotéku požiadať každý, koho príjem za predchádzajúci kalendárny rok nepresiahol 1119,30 eura. "Pri partneroch platí, že výška ich spoločných príjmov by nemala presahovať dvojnásobok tejto sumy," hovorí Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

 

Úrokové zvýhodnenie platí na prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky a jeho výšku stanovuje zákon o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50.000 eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty nehnuteľnosti. Časť úveru presahujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou.

 

"Mladí ľudia s dotovanou hypotékou si v priemere požičiavajú 50.000 eur so splatnosťou na 28 rokov. Vďaka dotácii úrokovej sadzby si znížia svoju mesačnú splátku a celkovo za prvých 5 rokov ušetria aj 5000 eur," dodáva Farkašová.

 

Pre tých, ktorých príjem je tesne nad hranicou, ktorú určuje zákon, Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB, radí, aby neboli sklamaní, keďže horná hranica príjmu žiadateľa o hypotéku sa bude opäť meniť v apríli, kedy sa predpokladá, že sa zvýši. V tomto období býva táto suma väčšinou najvyššia v roku, nakoľko sa odvíja od priemernej mzdy za 4. kvartál a zvyknú sa tam započítavať napríklad aj koncoročné odmeny či 13. plat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies