Hypotéka pre mladých je zvýhodnená do maximálnej výšky 49.790 eur

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:08 • 2 min
Hypotéka pre mladých je zvýhodnená do maximálnej výšky 49.790 eur

Hypotéka pre mladých je zvýhodnená do maximálnej výšky 49.790 eur

slovakia

left justify in out

img

Štátom bonifikovaná hypotéka pre mladých je zvýhodnená len do výšky 49.790 eur. "Hypotéka môže dosiahnuť aj vyššiu sumu, ako je tento limit, ale zvýhodnenie sa uplatňuje len do tejto hodnoty. Suma, ktorá túto čiastku presahuje, sa úročí štandardnou sadzbou konkrétnej banky," vysvetlil pre TASR finančný expert nezávislého portálu financnahitparada.sk Maroš Ovčarik.
Základnou podmienkou na získanie zvýhodnenej hypotéky je vek. "Žiadateľ o hypotéku pre mladých nesmie prekročiť vek 35 rokov, minimálna veková hranica je 18 rokov. Priemerný mesačný príjem za predchádzajúci kalendárny rok nesmie presiahnuť 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve," priblížil Ovčarik. Z tohto dôvodu bude tento úver od budúceho mesiaca dostupnejší pre viacerých záujemcov. Maximálna povolená výška príjmu na získanie uvedeného úveru sa totiž od októbra 2010 zvýši takmer o 43 eur na 985,4 eura. Suma sa mení v dôsledku medzikvartálneho zvýšenia priemernej mzdy v národnom hospodárstve SR zo 725 eur na 758 eur. V prípade, že žiadateľmi sú manželia, podmienku príjmu musia splniť obaja samostatne.
"Hypotéka pre mladých je bonifikovaná úrokovou sadzbou, ktorá je znížená o 3 %. Z toho 2 % poskytuje žiadateľovi štát a 1 % banka. Úver je zvýhodnený len počas prvých 5 rokov od poskytnutia hypotéky. Následne je už hypotéka úročená štandardnou sadzbou konkrétnej banky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona