Hygienici varujú: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 12:01 • 2 min
Hygienici varujú: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Francúzsku a v Rumunsku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

slovakia

left justify in out

Konkrétne ide o farbu na permanentný make up značky Carmen Wallstein, vyrobenú v Nemecku. V podobe 10 ml plastovej fľaše s čierno–šedou tekutinou ju výrobca distribuoval pod rôznymi názvami. Vo výrobku bol zistený nikel.

 

img

 

Nebezpečným je aj farebný prášok vyrobený v Indii - Holi Gulal Pulver – holi colour powder značky HOLIRAUSCH. Prášok obsahuje malé častice, ktoré môžu vstúpiť do alveol. Vo výrobku bola takisto zistená mikrobiologická kontaminácia a prítomnosť zakázanej farby.

 

img

 

ÚVZ SR upozorňuje aj na bahno z mŕtveho mora Boue de la mer morte (Dead Sea mud) značky ANAZWINA z Jordánska. Vo výrobku, distribuovanom v sklenenom tégliku s bielym plastovým uzáverom zistili prítomnosť bária, zirkónia a niklu v neznámej forme.

 

img

 

Ďalšími nebezpečnými výrobkami, ktoré sa objavili na trhu, sú odlakovač BNC remover značky SAEWON COSMETICS amerického výrobcu, v ktorom sa nachádza látka dibutylphthalate, a tiež výrobok na bielenie pokožky Treatment Body Cream značky L` Abidjanaise z Pobrežia Slonoviny. V tomto produkte bola zistená látka hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

 

img

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona