BANSKÁ BYSTRICA - Leto prináša okrem vytúženého oddychu aj zvýšené riziko viacerých alimentárnych nástrah, číhajúcich na človeka zo strany zvierat. Odborne sa nazývajú zoonózy.
„Zoonózy sú nákazy, ktoré súvisia so životom človeka a zvierat a prenášajú sa zo zvieraťa na človeka alebo prostredníctvom rôznych ďalších faktorov prenosu. Rokmi výskyt niektorých z nich mierne klesá, lebo sa zlepšujú podmienky v chove zvierat, v poľnohospodárstve, technologické postupy, navyše ľudia dodržiavajú určité princípy súvisiace s týmto problémom viac ako v minulosti,“ vysvetľuje Viera Morihladková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Najčastejšou z týchto nákaz je salomonelóza, ktorej výskyt v dlhoročnom priemere klesá, ale stále je vysoký. Vlani zaznamenali hygienici na území Slovenska viac ako päťtisíc prípadov, pričom sa mení charakter epidémií. Klesajú v zariadeniach spoločného stravovania, a naopak, pribúdajú menšie a rodinné epidémie, ktorých spoločným menovateľom je podceňovanie tepelnej úpravy jedál pripravovaných z vajec alebo hydiny. „Traduje sa totiž nesprávny názor, že domáce vajcia nemôžu byť kontaminované salmonelou. Domáce sliepky však žijú tiež v nejakom prostredí, ktoré naň pôsobí, môžu prísť do kontaktu s hlodavcami či výlučkami vtákov, čo sú rezervoáre salmonelózy v prírode, a tak sa dostávajú do domácich chovov. Ani takéto vajce nie je bezpečné,“ upozorňuje Morihladková. Z epidémií v posledných rokoch dominujú práve rodinné domáce epidémie, kde sa z domácich vajec pripravujú majonézy na šalát zo surových vajec alebo sa pridávajú surové žĺtka do krémov či surové bielko, aby sa nadľahčilo cesto.