Hygienici v lete varujú pred nákazou z potravín

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 20:11 • 2 min
Hygienici v lete varujú pred nákazou z potravín

BANSKÁ BYSTRICA - Leto prináša okrem vytúženého oddychu aj zvýšené riziko viacerých alimentárnych nástrah, číhajúcich na človeka zo strany zvierat. Odborne sa nazývajú zoonózy.

slovakia

left justify in out

„Zoonózy sú nákazy, ktoré súvisia so životom človeka a zvierat a prenášajú sa zo zvieraťa na človeka alebo prostredníctvom rôznych ďalších faktorov prenosu. Rokmi výskyt niektorých z nich mierne klesá, lebo sa zlepšujú podmienky v chove zvierat, v poľnohospodárstve, technologické postupy, navyše ľudia dodržiavajú určité princípy súvisiace s týmto problémom viac ako v minulosti,“ vysvetľuje Viera Morihladková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

Najčastejšou z týchto nákaz je salomonelóza, ktorej výskyt v dlhoročnom priemere klesá, ale stále je vysoký. Vlani zaznamenali hygienici na území Slovenska viac ako päťtisíc prípadov, pričom sa mení charakter epidémií. Klesajú v zariadeniach spoločného stravovania, a naopak, pribúdajú menšie a rodinné epidémie, ktorých spoločným menovateľom je podceňovanie tepelnej úpravy jedál pripravovaných z vajec alebo hydiny. „Traduje sa totiž nesprávny názor, že domáce vajcia nemôžu byť kontaminované salmonelou. Domáce sliepky však žijú tiež v nejakom prostredí, ktoré naň pôsobí, môžu prísť do kontaktu s hlodavcami či výlučkami vtákov, čo sú rezervoáre salmonelózy v prírode, a tak sa dostávajú do domácich chovov. Ani takéto vajce nie je bezpečné,“ upozorňuje Morihladková. Z epidémií v posledných rokoch dominujú práve rodinné domáce epidémie, kde sa z domácich vajec pripravujú majonézy na šalát zo surových vajec alebo sa pridávajú surové žĺtka do krémov či surové bielko, aby sa nadľahčilo cesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona