Hygienici skontrolovali internáty: Uložili 280 opatrení a 12 sankcií!

NETKY.SK • 30 Október 2013, 12:45 • 2 min
Hygienici skontrolovali internáty: Uložili 280 opatrení a 12 sankcií!

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) skontroloval v čase od 16. do 27. septembra dodržiavanie hygienických požiadaviek v ubytovacích zariadeniach pre deti a mládež.

slovakia

left justify in out

Úrad skontroloval 238 zariadení, uložil 280 opatrení a 12 sankcií vo výške 160 eur, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. V Bratislavskom kraji skontrolovali 42 zariadení, v Trnavskom kraji sa zamerali na 19 zariadení, v Nitrianskom kraji sa kontrolám podrobilo 36 zariadení, v Trenčianskom kraji 15 zariadení, v Banskobystrickom 34, v Žilinskom 36, v Košickom 27 a v Prešovskom kraji sa kontrolóri zamerali na 29 ubytovacích zariadení. Úrad verejného zdravotníctva SR ubytovacie zariadenia kontroloval z toho dôvodu, že opakovane dostával od verejnosti podnety a sťažnosti na ich hygienickú úroveň. Kontrola bola zameraná na školské internáty pri stredných školách a Študentské domovy pri vysokých školách.

Kontroly v zariadeniach boli predovšetkým zamerané na dodržiavanie teploty vo vnútorných priestoroch, na vetranie či vykurovanie, dodržiavanie plochy izieb, počet izieb v ubytovacích bunkách a ich základné vybavenie. Ich predmetom bolo takisto zabezpečenie prívodu studenej a teplej vody, dodržiavanie požiadaviek na vybavenie zariadení na osobnú hygienu, ich upratovanie, umývanie a dezinfekciu, dostupnosť lekárničky a jej vybavenie, ako aj dodržiavanie schváleného prevádzkového poriadku ubytovne. 

Nedostatkov, ktoré ÚVZ SR počas kontrol zistil, bolo viac. Medzi najčastejšie patrili absencia rozhodnutí o začatí a schválení prevádzky poriadkov či opotrebovaný nábytok. Súvisí to s dlhoročným nedostatkom prideľovaných finančných prostriedkov na údržbu týchto zariadení. Kontrolóri taktiež zistili nedodržiavanie požiadaviek na plochu izby ubytovacieho zariadenia, počet izieb v ubytovacích bunkách a ich základné vybavenie, nedodržiavanie požiadaviek na počet ubytovaných osôb či nedodržiavanie požiadaviek na vybavenie zariadení na osobnú hygienu, ich upratovanie, umývanie a dezinfekciu. V ubytovniach chýbali poličky na odkladanie mydla, vešiaky na uteráky a oblečenie, boli odmontované umývadlá, poškodená podlaha, nefunkčné okná, v mnohých prípadoch takisto chýbala lekárnička. Tiež sa pravidelne nevymieňala posteľná bielizeň, nebol zriadený sklad špinavej bielizne, niektoré svetlá nemali ochranné kryty, na stenách v zariadeniach na osobnú hygienu boli viditeľné plesne. V lekárničkách boli prípravky po uplynutí dátumu exspirácie, pričom jej obsah nebol pravidelne dopĺňaný. Na balkónoch úrad zistil opotrebovanú podlahu, takisto opotrebovanú vrstvu betónu ako aj hrdzavé zábradlie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona