Hygienici si posvietili na reštaurácie: Za toto platíme?!

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 17:50 • 2 min
Hygienici si posvietili na reštaurácie: Za toto platíme?!

BRATISLAVA – Obedové menu v slovenských reštauráciách sú presolené, majú vysokú energetickú hodnotu, obsahujú veľa tukov a bielkovín. Zistili to hygienici, ktorí počas dvoch januárových týždňov tohto roka skontrolovali 797 reštaurácií. Sústredili sa pritom na tie, v ktorých už v minulosti zistili určité nedostatky.

slovakia

left justify in out

"V obedovom menu bol zistený vysoký obsah soli. Dosahoval priemernú hodnotu 8,7 gramu. Keď to porovnáme s celkovým príjmom odporúčaným Svetovou zdravotníckou organizáciou, čo je päť gramov na deň, tak príjem z obedového menu presahoval odporúčaný príjem soli na dva dni," vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková. Laboratórne vyšetrenia ukázali, že celková energetická hodnota jedál presiahla odporúčané hodnoty u mužov o 30 až 60 percent, u žien až do 80 percent. Obsah bielkovín bol v jedlách v porovnaní s odporúčaniami presiahnutý pre mužov o vyše 60 percent, v prípade žien prevyšoval 100 percent. Dlhodobejšia konzumácia jedál s týmito zvýšenými hodnotami môže podľa Truskovej viesť k rôznym zdravotným problémom, ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia. "Reštauráciám bolo odporúčané upraviť jedálne lístky," dodala Trusková. Ako príklad obeda s presiahnutými hodnotami spomenula napríklad cesnakovú krémovú polievku s opečeným pečivom a pirohy s údeným mäsom a bryndzou.

 

Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa pri kontrolách stretli aj s nedostatkami v hygiene. Celkovo zistili rôzne pochybenia u vyše 40 percent reštaurácií. Najhoršie dopadli reštaurácie v Trnavskom kraji, kde našli pochybenia v 63 percentách kontrolovaných reštaurácií. Išlo najmä o zariadenia v Galante a Trnave. Ako druhý najhorší dopadol Bratislavský kraj, hygienické nedostatky tu zistili u polovice kontrolovaných zariadení. Naopak, najlepšie vyšli reštaurácie v Košickom a Nitrianskom kraji.

 

Spolu uložili kontrolóri podľa Evy Jóžeffiovej z ÚVZ pokuty vo výške takmer 16.000 eur, začali tiež správne konania, pričom predpokladaná výška pokút v týchto prípadoch je vyše 46.000 eur. Najvyššia pokuta sa vyšplhala na 1500 eur. Štyrom reštauráciám nariadili dočasné uzatvorenie prevádzky, trom uzatvorenie kuchyne do odstránenia nedostatkov.

 

Najčastejšie pochybenia zistili kontrolóri v dodržiavaní osobnej hygieny zamestnancov, ktorí mali špinavé oblečenie, dlhé nalakované nechty či šperky na rukách. Častým problémom bolo aj zmrazovanie surovín, polotovarov alebo aj hotových jedál ako mäsa, knedlí, halušiek či chleba. Počas kontrol hygienici našli aj hotové jedlá skladované na podlahe, zistili tiež rozmrazovanie mäsa v stojatej vode. Reštaurácie používali aj suroviny po dátume spotreby. Kontrolóri prišli tiež na to, že niektoré reštaurácie mali špinavé podlahy či steny alebo nezabezpečili teplú vodu na toalete pre zákazníkov a zamestnancov. Podľa Truskovej boli pochybenia v slovenských reštauráciách podobné ako v ázijských, ktoré kontrolujú. "Pokiaľ ide o porovnanie zistených nedostatkov medzi slovenskými reštauráciami a poslednými kontrolami ázijských reštaurácií, zistené hygienické nedostatky boli porovnateľné," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies