Hygienici si posvietili na ázijské reštaurácie: Toto tam našli!

NETKY.SK • 21 November 2013, 15:08 • 2 min
Hygienici si posvietili na ázijské reštaurácie: Toto tam našli!

BRATISLAVA – Chodíte radi do ázijských reštaurácií? Tak zbystrite pozornosť! Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky si v termínoch od 9.10 do 18.10 posvietil na ázijské reštaurácie po celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Hygienici v rámci kontroly urobili 249 prehliadok v 193 „ázijských reštauráciách (čínske, indické, kórejské, orientálne a pod.)“ po celom Slovensku. V Bratislave skontrolovali 39 prevádzok, v Košiciach 20 prevádzok, v Žiline 19 prevádzok. V Bratislavskom kraji (39 prevádzok), v Trnavskom kraji, v Žilinskom kraji (po 29 prevádzok), v Nitrianskom kraji (27 prevádzok), v Košickom kraji (25 prevádzok), v Banskobystrickom kraji (13 prevádzok) a v Trenčianskom kraji (14 prevádzok).

"Pri kontrolách sa nedostatky zistili takmer v každej druhej prevádzke - spolu v 89 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavuje 46 % prevádzok),“ napísal ÚZV vo svojej správe. "Pri kontrolách bolo spolu odobraných 492 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 78 sterov nevyhovujúcich,“ pokračuje ÚZV v správe. „Zároveň bolo odobraných 380 vzoriek pokrmov, z ktorých mikrobiologickým kritériám nevyhovelo len 10 vzoriek pokrmov,“ uzatvára výsledok kontroly.

Najčastejšie zisťované nedostatky pri mimoriadnej kontrole:

  • nepovolené zmrazovanie mäsa (napr. hovädzieho, bravčového a jahňacieho) a kostí  dodaných do zariadenia v chladenom stave, zmrazovanie kačacieho mäsa (stehná) po  ich čiastočnej tepelnej úprave, zmrazovanie rôznych potravín (saláma, párky, syry) a hotových jedál,
  • používanie rôznych surovín a polotovarov neoznačených v štátnom jazyku,
  • nedostatočná evidencia o príjme tovaru, nedostatočná vysledovateľnosť na základe vedenej evidencie,
  • rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote resp. vo vode,
  • neoznačené pracovné plochy, zámena pracovných plôch a kríženie čistých a nečistých druhov činností (napr. na mäsovom kláte bolo uložené vyprážané kuracie mäso, manipulácia s hotovými pokrmami na pracovnom stole na čistenie zeleniny),
  • uchovávanie hotových pokrmov po dobe spotreby (skladovanie hotových pokrmov vrátane zeleninových šalátov a polotovarov pripravených v predchádzajúcich dňoch – napr. pečené hydinové mäso a sladko-kyslé kúsky, pečená kačica, varené cestoviny, ostrokyslá polievka, ryža),
  • nedostatky v skladovaní surovín, polotovarov (spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín – napr. vajcia, surové zeleninové polotovary a hotové pokrmy v jednom chladiacom zariadení),
  •  v mraziacich boxoch nájdené potraviny neznámeho pôvodu (bez akéhokoľvek označenia),
  • nevykonávanie monitoringu a evidencie teplôt skladovaných surovín, polotovarov a potravín, niektoré chladiace a mraziace zariadenia bez teplomerov, nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca,
  • používanie obalov nevhodných na priamy styk s potravinami – rôzne typy vreciek, tašiek a plastových vedier,
  • neoznačené alergény v jedálnych lístkoch,
  • nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. chladiace a mraziace zariadenia s nánosom námrazy, znečistené siete na oknách a parapetné dosky, znečistené steny a podlaha, nedostatočná čistota skladovacích priestorov, umývadlo na umývanie rúk nevybavené prostriedkami na umývanie a osušovanie rúk,
  • chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.

Celú správu si prečítate TU.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies