Hygienici si posvietili na ázijské reštaurácie: Nedostatky zistili v 88 prevádzkach

NETKY.SK • 2 Jún 2015, 09:51 • 2 min
Hygienici si posvietili na ázijské reštaurácie: Nedostatky zistili v 88 prevádzkach

BRATISLAVA - V ázijských reštauráciách sa zlepšuje hygiena, prevádzky popracovali aj na zabezpečovaní dokumentácie odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, monitoringu teplôt či v označovaní alergénov na jedálnych lístkoch.

slovakia

left justify in out

Nedostatky však majú ázijské reštaurácie stále pri skladovaní surovín a polotovarov, v niektorých prevádzkach stále robí problémy jazyková bariéra a s tým spojená neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy. Vyplýva to z mimoriadnej kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá sa konala v dňoch od 13. do 24. apríla 2015 v 202 ázijských reštauráciách po celom Slovensku.

 

Hygienici vykonali v apríli 254 kontrol v ázijských reštauráciách. Najviac prevádzok skontrolovali v Bratislavskom kraji (48), potom v Žilinskom kraji (33), Trnavskom kraji (30), Nitrianskom (28) a v Košickom kraji (24). V Trenčianskom kraji hygienici skontrolovali 11 a v Banskobystrickom 13 prevádzok. Pri kontrolách zistili nedostatky v 88 prevádzkach. "Vo väčšine prípadov išlo o prevádzky, v prípade ktorých boli aj pri predošlých kontrolách zistené hygienické nedostatky," konštatuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný. V kontrole celkom dobre dopadli bratislavské ázijské reštaurácie. Zo 48 reštaurácií v kraji zistili hygienici opakované nedostatky v štyroch zariadeniach a v ôsmich boli hygienické nedostatky zistené po prvýkrát. Horšie však dopadli ázijské reštaurácie v Banskobystrickom kraji, kde hygienici zistili nedostatky v jedenástich z 13 kontrolovaných prevádzok. V Trenčianskom kraji našli nedostatky v 64 percentách prevádzok a v Trnavskom v 60 percentách zariadení. Najlepšie sú na tom reštaurácie v Košickom kraji, kde hygienici odhalili nedostatky len v 21 percentách prevádzok a v Žilinskom kraji v 24 percentách kontrolovaných reštaurácií.

 

Ázijské reštaurácie najčastejšie zmrazovali mäso a kosti dodané v chladenom stave, čo nie je povolené. Hygienici tiež zistili, že v prevádzkach zmrazujú kačacie mäso po čiastočnej tepelnej úprave, zmrazujú rôzne potraviny, mäsové polotovary, ryby, obaľované syry či hotové jedlá v mikroténových vrecúškach bez označenia. V prevádzkach často neboli dostatočne vyčistené chladiace a mraziace zariadenia. Hygienici našli aj hrubo znečistené priestory a pracovné plochy, špinavé kuchynské pomôcky a náradie, či znečistené steny na záchodoch, v šatni i v kuchyni. V niektorých prevádzkach chýbali doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov na výkon epidemiologicky závažných činností. Okrem toho hygienici našli aj potraviny po dátume spotreby či mrazené výrobky bez pôvodného obalu. V niektorých prevádzkach zistili nedostatky pri skladovaní potravín, inde zase kuchárom chýbali pokrývky hlavy, prípadne nemali pracovné oblečenie alebo nepoužívali jednorazové rukavice pri výdaji jedla.

 

Hygienici v kontrolovaných prevádzkach odobrali spolu 393 sterov z prostredia, pracovných plôch a odevov i z rúk zamestnancov. Z odobratých vzoriek bolo 38 sterov nevyhovujúcich. Zistili v nich baktérie Escherichia Coli, ale aj nadlimitný počet koliformných baktérií či ďalšie baktérie. Všetky boli zistené v jednej prevádzke, no v hotovom jedle sa neprejavili. Hygienici tiež odobrali 308 vzoriek pokrmov, z ktorých mikrobiologickým kritériám nevyhovovalo osem vzoriek, najčastejšie išlo o sushi. Hygienici pri kontrolách uložili spolu 67 blokových pokút s celkovou výškou 7 315 eur. Začali 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty a dve prevádzky nariadili hygienici zavrieť, kým v nich nebudú odstránené nedostatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona