Hygienici radia, ako sa vyhnúť chrípke

NETKY.SK • 31 Január 2017, 15:42 • 2 min
Hygienici radia, ako sa vyhnúť chrípke

BRATISLAVA - Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v posledných týždňoch presiahla úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch. V štvrtom kalendárnom týždni nahlásili 18 289 ochorení, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o viac ako o 58 percent. V súvislosti s nárastom počtu chorých hlavný hygienik Ján Mikas pripomína preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko nákazy chrípkou.

slovakia

left justify in out

Mikas odporúča vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami, často vetrať, ak sa dá nenavštevovať miesta, kde je veľa ľudí a dodržiavať zdravý životný štýl. Avšak medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk, a to po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania.


Pred nakazením chrípkou môže pomôcť aj očkovanie. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných a zimných mesiacov hlavne v októbri a novembri. Očkovať sa možno aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, existuje tu však riziko, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok. Tie si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu desiatich až 14 dní po očkovaní.

 

Očkovanie sa odporúča najmä osobám, ktoré majú zvýšene riziko závažných komplikácií, a osobám, ktoré s nimi žijú v domácnosti alebo sa o takéto osoby starajú. Do tejto skupiny patria tehotné ženy, deti do päť rokov, starší ľudia, osoby s chronickými ochoreniami a zdravotnícki pracovníci. Očkovanie proti chrípke je potrebné opakovať každý rok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies