Hygienici potvrdili úmrtie dieťaťa na meningitídu v okrese Poprad

NETKY.SK • 11 August 2016, 13:39 • 2 min
Hygienici potvrdili úmrtie dieťaťa na meningitídu v okrese Poprad

POPRAD/SPIŠSKÝ ŠTIAVNIK– Smrť sedemmesačného dievčatka z rómskej osady zo Spišského Štiavnika v okrese Poprad na meningitídu potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RUVZ) v Poprade Mária Pompová. Ako pre TASR uviedla, dieťa zomrelo 4. augusta, prítomnosť meningokovej baktérie potvrdili aj laboratórne vyšetrenia. V rodine, kde je ďalších päť detí, urobili potrebné zdravotnícke opatrenia.

slovakia

left justify in out

Do okruhu kontaktovaných osôb spadá celkom 42 detí a 25 dospelých osôb. „Ide o ochorenie v rodine s nižším hygienickým štandardom. Opatrenia pozostávajú z preventívneho užívania antibiotík a lekárskeho dohľadu po dobu jedného týždňa,“ uviedla epidemiologička. Ich hospitalizácia nie je potrebná.

 

Zastupujúca vedúca úradu popradskej hygieny Mária Michalovičová doplnila, že dieťa zomrelo v noci. Telo bolo zaslané na súdnu pitvu, kde lekár spozoroval príznaky krvácania do nadobličiek, čo svedčí o meningitíde. Všetky osoby, ktoré patria do okruhu kontaktovaných, ošetrili ich obvodní lekári a nasadili im antibiotickú liečbu. Súčasne sa podrobili ošetreniu aj zdravotnícki pracovníci, ktorí prišli do kontaktu s nebohým dieťaťom.

 

Pompová ďalej informovala, že v tomto regióne nejde o ojedinelé ochorenie. Naposledy mali potvrdenú meningitídu v júli v okrese Kežmarok s priaznivým výsledkom liečby. Smrteľný prípad evidujú z mája tohto roku u 17-ročného chlapca z okresu Poprad.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies