Hygienici odhalili problémy so zmrzlinou po celom Slovensku

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 15:07 • 2 min
Hygienici odhalili problémy so zmrzlinou po celom Slovensku

BRATISLAVA - Hygienici už počas tohtoročnej letnej sezóny zistili po celom Slovensku nedostatky pri predaji nebalenej zmrzliny. Niektoré porcie obsahovali zvýšený počet kvasiniek či koliformných baktérií, iné mali zase priveľa farbiva.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyšetril okolo 630 vzoriek, nevyhovelo 85, čo je približne 13,5 percenta.

"Z najväčšej časti nevyhoveli odobraté vzorky pre zvýšený obsah kvasiniek a koliformných baktérií. Hygienici našli v malom počte aj prekročené množstvo farbív. Buď ich množstvo bolo za najvyšším prípustným limitom, alebo sa v nich nachádzali farbivá, ktorých použitie v zmrzline nie je legislatívne povolené," povedala Martina Merková z ÚVZ.

 

Zatiaľ ide o čiastkové údaje, pretože kontroly stále pokračujú. Kompletné výsledky bude mať úrad v priebehu septembra. Zmrzlina je podľa Merkovej epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca. "Nesie preto so sebou riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti," upozornila.

 

Zákazníci by si predovšetkým mali všímať manipuláciu pri predaji, či sa predavač nedotýka kornútikov holou rukou, ako sú kornútiky uložené, ako používa náradie na porciovanie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou. "Zároveň si zákazníci môžu všímať, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy," priblížila. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, hygienici ju odporúčajú nekonzumovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona