Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. jan. 2021Drahomíra
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
22.06.2015 13:28 Domov
Hygienici kontrolujú reštaurácie aj stánky s občerstvením
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
22.06.2015 13:28 Domov

Hygienici kontrolujú reštaurácie aj stánky s občerstvením



PREŠOV - Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove vykonal pred začiatkom letnej sezóny niekoľko kontrol v zariadeniach spoločného stravovania a v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách.


Kontroly boli zamerané na ich pripravenosť na letnú sezónu. Hygienici sa zameriavajú aj na kontroly výrobcov a predajcov zmrzlín. Ako uviedla pre agentúru SITA prešovská regionálny hygienička Jana Mýtniková, zmrzlinárov kontrolujú v sezóne minimálne raz do týždňa, súvisia s tým odbery vzoriek zmrzlín a stery.

Počas letnej sezóny hygienici vykonávajú aj mimoriadne kontroly zamerané na pôvod tovaru, vybavenie meracími prístrojmi na kontrolu dodržiavania teplôt chladiacich a mraziacich zariadení. Pri kontrole hygienickej úrovne podávania zmrzliny sa zameriavajú na používanie jednorazových rukavíc pri manipulácii so zmrzlinovým kornútikom, na odkladanie náradia aj na označovanie zmrzliny. Výrobcovia sú povinní zverejniť informácie i o použitých farbivách a alergénoch. Sleduje sa aj dodržiavanie času predaja vyrobených zmrzlín, kde je norma do 48 hodín.

 

Pri laboratórnych vyšetreniach vzoriek zmrzlín overujú kritériá zdravotnej bezpečnosti a prítomnosť nepovolených farbív. Mikrobiologickým vyšetrením sterov z pracovného prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk zamestnancov overujú dodržiavanie požiadaviek osobnej a prevádzkovej hygieny. Prešovskí hygienici doteraz vykonali šesť kontrol u výrobcov zmrzlín v okresoch Prešov a Sabinov, pri ktorých odobrali 24 vzoriek zmrzlín. Vzorky v mikrobiologických ukazovateľoch zodpovedali požiadavkám platnej legislatívy. V troch vzorkách zmrzlín hygienici zistili prítomnosť nepovolených farbív. Voči prevádzkovateľom už začali správne konanie, o výškach pokút Mýtniková neinformovala. 

 

Hygienici sa v tomto období sústredia aj na kontroly zariadení, ktoré podávajú jedlá. Zaujímajú sa o hygienickú úroveň pokrmov, dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov. V kontrolách budú pokračovať počas celej letnej sezóny. Vo vytypovaných zariadeniach odoberajú vzorky hotových pokrmov na laboratórne vyšetrenie na overenie zdravotnej bezpečnosti a odoberajú aj stery z pracovného prostredia. 

 

V máji a júni hygienici skontrolovali viacero zariadení, kde sa konali školy v prírode - v rekreačnej oblasti Drienica, v zariadení Lúčky - Potoky, v Penzióne OPALEX Sigord a v zariadení v Kokošovciach. Všetky prevádzky spĺňali požadované normy. Celkom vydali 19 rozhodnutí.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  Internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok