Hygiena môže pomôcť zabrániť šíreniu vírusu MERS

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 10:01 • 2 min
Hygiena môže pomôcť zabrániť šíreniu vírusu MERS

MANILLA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripomenula miliónom moslimov chystajúcim sa na púť do Mekky v Saudskej Arábii, aby dbali na základnú hygienu. Dôvodom je, že na masových zhromaždeniach existuje zvýšené riziko šírenia vírusu blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícka agentúra OSN zaznamenala 827 prípadov choroby MERS a 287 úmrtí na toto ochorenie. Väčšina prípadov sa vyskytla v Saudskej Arábii. Vírus sa podľa predpokladov predovšetkým prenáša prostredníctvom kontaktu s ťavami; medzi ľuďmi sa šíri telesnými tekutinami a kvapôčkovou infekciou.

 

Mark Jacobs, riaditeľ oblasti západného Tichomora WHO pre prenosné choroby, uviedol, že umývanie rúk a vyhýbanie sa kýchajúcim ľuďom sú tie najjednoduchšie spôsoby, ako predísť šíreniu vírusu medzi ľuďmi.

 

Podľa jeho slov je väčšinou malá šanca na prenos choroby, ale v určitom nebezpečenstve sú zdravotnícki pracovníci, ktorí sa starajú o pacientov s MERS, osoby prichádzajúce do kontaktu s ťavami a osoby na veľkých zhromaždeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies