Hydinu musia uzatvoriť kvôli vtáčej chrípke v troch maďarských župách

NETKY.SK • 15 November 2016, 17:12 • 2 min
Hydinu musia uzatvoriť kvôli vtáčej chrípke v troch maďarských župách

BUDAPEŠŤ - Hlavný veterinárny lekár Maďarska Lajos Bognár nariadil dnes uzatvorenie hydiny v troch juhomaďarských župách. Maďarské ministerstvo poľnohospodárstva pre agentúru MTI uviedlo, že opatrenie sa týka Báčsko-malokumánskej, Békešskej a Čongrádskej župy.

slovakia

left justify in out

Hlavný veterinár už predtým nariadil, aby kŕmenie a napájanie hydiny vykonávali farmári v celom Maďarsku iba na uzatvorených miestach. Dôvodom terajších preventívnych krokov sú podľa rezortu poľnohospodárstva prípady nakazenia hydiny vtáčou chrípkou, ktoré sa koncom minulého týždňa objavili v Maďarsku, Nemecku a Rakúsku. Cieľom je zabrániť prenosu nákazy prostredníctvom voľne žijúceho vtáctva.

 

Počet maďarských obcí, kde sa preukázalo nakazenie hydiny vírusom vtáčej chrípky H5N8, stúpol v pondelok na päť. Prvý takýto prípad odhalili začiatkom novembra v Slovenskom Komlóši v Békešskej župe. Museli tam utratiť 9000 moriek. Nasledovala kačacia farma v Kiskunmajse v Báčsko-malokumánskej župe. Nákaza rozšírila v tejto župe aj do obcí Bugac, Kisszállás a Kelebia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona