Hydinári majú na Slovensku žalostné podmienky, ministerstvá a univerzity uprednostňujú zahraničné mäso

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 13:31 • 2 min
Hydinári majú na Slovensku žalostné podmienky, ministerstvá a univerzity uprednostňujú zahraničné mäso

BRATISLAVA – Podiel čisto slovenského hydinového mäsa v stravovacích zariadeniach, ktoré sú napojené na štátny rozpočet, teda na ministerstvách a univerzitách, je podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľmi nízky. Podľa hydinárov to potvrdil prieskum, ktorý ÚHS uskutočnila.

slovakia

left justify in out

Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám únia oslovila ministerstvá a univerzity s otázkami o tom, aké hydinové mäso ponúkajú svojim stravníkom. "Výsledky nás veľmi nepotešili a preukázali vlastne to, čo sme predpokladali, že je to z pohľadu slovenskej hydiny a slovenských výrobcov a spracovateľov hydiny nepriaznivé," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

 

Organizácie, ktoré hydinárom v prieskume odpovedali, celkovo zabezpečujú jedlo pre takmer 35.000 stravníkov denne. V prípade ministerstiev štyri odpovedali s tým, že im zabezpečuje stravu externá stravovacia spoločnosť. Z prieskumu pritom podľa Molnára vyplynulo, že iba výlučne zo slovenskej hydiny sa varí v 20 % ministerstiev.

 

"V ostatných zariadeniach varia buď iba z hydiny zo zahraničia, alebo z kombinácie slovenskej a zahraničnej hydiny," skonštatoval Molnár. Poľská hydina sa objavila podľa jeho slov v 80 % ministerstiev, česká hydina v 60 % a ďalej sa na ministerstvách objavuje tiež maďarská, dánska, francúzska či slovinská hydina.

 

ÚHS zároveň dostala v prieskume odpovede od 29 univerzít, kde je približne 30.000 stravníkov denne. Aj v tomto prípade poskytujú univerzity podľa Molnára často stravovanie cez externé spoločnosti, a to v 53,6 % prípadov. "Výlučne iba zo slovenskej hydiny sa v prípade univerzít a ich stravovacích zariadení varí iba v 11 % zariadení," dodal Molnár.

 

Poľská hydina sa podľa jeho slov objavila v 50 % stravovacích zariadení na univerzitách, česká hydina v 28,5 % zariadení a maďarská hydina v 21,5 %. Okrem toho sa na univerzitách ponúka aj ukrajinská či brazílska a rumunská hydina.

 

Keď sa však hydinári bližšie pozreli na tie zariadenia, ktoré uviedli, že varia zo slovenskej hydiny alebo v kombinácii aj zo slovenskej hydiny, 46 % z nich podľa Molnára nevedelo uviesť názov slovenského spracovateľa hydiny alebo uviedlo názov firmy, ktorá nie je spracovateľskou spoločnosťou. Teda, že takáto firma napríklad len prebaľuje zahraničnú hydinu.

 

Hydinári pritom upozornili aj na nedostatočnú podporu slovenskej hydiny zo strany štátu. Vo všetkých okolitých krajinách je pritom podľa nich podporovaný chov hydiny z národných alebo z európskych zdrojov. "Je to obrovská nevýhoda pre slovenských chovateľov, keď je podpora na Slovensku na nízkej úrovni alebo chýba," dodal Molnár. Tento stav je podľa neho z pohľadu hydinárov dlhodobo neudržateľný. "Za krátke obdobie to môže viesť k postupnému znižovaniu chovov hydiny v Slovenskej republike aj k postupnej likvidácii týchto chovov," uviedol Molnár.

 

Slovensko nie je pritom podľa ÚHS už viac ako desať rokov sebestačné vo výrobe hydinového mäsa a patrí mu v tomto ukazovateli predposledné miesto v rámci EÚ. V súčasnosti je sebestačnosť na úrovni 54 % a na pultoch obchodných reťazcov je len 44 % slovenského hydinového mäsa a 36 % slovenských hydinových mäsových výrobkov. "Zvyšok ponuky tvorí dovážané hydinové mäso," konštatoval Molnár.

 

 

img

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná

 

Oslovili sme ministerstvo pôdohodspodárstva, aby sa k tejto veci vyjadrilo. "Podpora slovenských potravín, a to sa týka aj hydiny, je naša dlhodobá priorita," povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vidí riešenia podpory slovenskej hydiny v jedálňach vo viacerých rovinách.

 

Prvou je podpora samotných hydinárov. V rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky sa dlhodobo snažíme o vyrovnanie platieb, aby sme sa dostali na úroveň vyspelých európskych krajín. Pokiaľ budú iné krajiny dotovať výrobu potravín viac ako my, ťažko im budeme cenovo konkurovať. Pripravujeme

tiež notifikáciu štátnej pomoci pre hydinárov aj systémové opatrenia. Už dnes je možné, aby hydinári požiadali o dotáciu z programu rozvoja vidieka na tzv. wellfare, čiže na zlepšenie životných podmienok zvierat. Na začiatku sú potrebné síce relatívne vysoké investície, avšak ide o pomerne vysokú návratnosť.

 

Druhou oblasťou, v ktorej je možné pomôcť slovenským hydinárom, sú samotní spotrebitelia a obstarávatelia. Tí nepriamo rozhodujú o tom, čo budú obchodníci a prevádzkovatelia stravovacích zariadení ponúkať. Preto vyzývame zákazníkov stravovacích zariadení, aby sa zaujímali o pôvod

a zloženie potravín, ktoré konzumujú a snažili sa ovplyvniť jedlá, ktoré jedálne a reštaurácie ponúkajú. Ministerka Gabriela Matečná v máji minulého roka predložila do vlády materiál s názvom Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Práve v tomto materiáli odporúčame prevádzkovateľom zariadení hromadného stravovania nakupovať nielen na základe ceny, ale ako hlavné kritérium s váhou 60% stanoviť kvalitu. Cena by mala tvoriť len 40%. 

 

Odporúčame tiež zohľadňovať vysledovateľnosť výrobku, sezónnosť, preferovať regionálne produkty a uprednostňovať napríklad chladené produkty pred mrazenými a podobne. Treťou oblasťou je príprava národného potravinového katalógu. Ten okrem iného zabezpečí, aby nebezpečné alebo nízkokvalitné potraviny jednoducho nebolo možné obstarávať. Ministerstvo aktuálne pripravuje technologickú časť projektu, so spustením pilotnej fázy počítame koncom tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona