Hviezda Magickej hlbočiny nakrúca na Slovensku film Pivnica

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 15:40 • 2 min
Hviezda Magickej hlbočiny nakrúca na Slovensku film Pivnica

BRATISLAVA - V pondelok 8. mája padne prvá klapka, ktorou sa začne nakrúcanie slovensko-rusko-českého filmu Pivnica. O jeho genéze dnes v Bratislave informovali tvorcovia a herci. Hlavnú postavu stvárni francúzsky herec Jean-Marc Barr, ktorý sa do povedomia divákov dostal najmä ako potápač Jacques Mayol vo filme Luca Bessona Magická hlbočina.

slovakia

left justify in out

Po otcovi Američan, po matke Francúz bol v roku 1989 za účinkovanie v Magickej hlbočine nominovaný na Cézara. Ďalej intenzívne spolupracoval s dánskym režisérom Larsom von Trierom (Európa, Prelomiť vlny, Tanečnica v tme, Dogville, Manderlay, Kto je tu riaditeľ?, Nymfomanka II) a od roku 1999 aj sám režíruje.

 

"Som veľmi hrdý na to, že filmy ako Európa, Magická hlbočina alebo Prelomiť vlny a ďalšie, ktoré som natočil v angličtine, vytvorili alternatívu štandardnej hollywoodskej produkcii," uviedol na tlačovej konferencii Barr.

 

Prácu na európskom filme, ktorý "oslavuje kinematografiu novým spôsobom", označil za najzaujímavejšiu časť svojej kariéry. Pripomenul, že posledné roky pracoval na východoeurópskych filmoch, točil v Turecku, Srbsku.

 

"Podľa mňa za ostatných desať - päť rokov prichádzajú najzaujímavejšie filmové projekty z Rumunska, Grécka, Turecka, v 90. rokoch to boli Kusturicove filmy. Na východe som objavil skutočnú nevinnosť, ktorú sme my na západe úplne stratili. Na rozvoji tohto bohatstva by som sa rád podieľal," vyhlásil herec.

 

V pripravovanom filme, ktorý ho oslovil "tvorivým a ľudským scenárom" a pripomína mu niektoré snímky bratov Coenovcov, stvárni Barr postavu Milana.

 

"Je to človek zo slovenskej dediny, v mladších rokoch bol rockovom hviezdou a odvtedy sa jeho status zmenil, stal sa z neho lúzer," opísal Barr postavu, ktorá "žije v predstavách svojho vlastného imidžu". "Milanov vzťah s manželkou stráca pôvodnú silu, chladne, stále hrá v pôvodnej kapele, má milenku a je so svojím životom v celku spokojný," načrtol príbeh, ktorý zvráti strata dcéry.

 

"Táto udalosť mu nastaví zrkadlo, musí sa pozrieť, kým v skutočnosti je. Tento príbeh obsahuje všetko, je to nočná mora, ktorá vzniká z vlastnej skúsenosti, zúfalstva, beznádeje, bezmocnosti, z bolesti a pocitu múk zo straty dieťaťa," dodal na margo filmu a jeho hlavného hrdinu, ktorý napokon pre policajné prieťahy zoberie spravodlivosť do vlastných rúk a sám tiež pácha zločin.

 

Pivnicu nakrúca medzinárodný tím na čele s ruským režisérom Igorom Vološinom. "Je to človek, ktorý sa veľmi rýchlo adaptuje na prostredie, je veľmi otvorený novým veciam, veľmi kreatívny. Igor je pre mňa dar ako človek i tvorca. Som hlboko presvedčená, že náš film bude veľmi silný, bude sa odlišovať od slovenskej produkcie a verím tomu, že budeme mať aj návštevnosť," uviedla producentka snímky Lívia Filusová.

 

Komorná psychologická dráma vzniká podľa scenára Richarda Pupalu. Pivnica bude rozprávať príbeh Milana a Táne, dvojice bojujúcej s manželskou krízou. Barrovou partnerkou bude ruská herečka Olga Simonova. Okrem spomínaných hlavných postáv v snímke účinkujú slovenskí a českí herci Jana Oľhová, Ján Mistrík, Csongor Kassai, Noel Czuczor, Roman Skamene, Zuzana Vejvodová, mladý slovenský raper Dalyb a ďalší. Tvorivý tím sa ďalej skladá z kameramana Martina Žiarana, kostýmovej výtvarníčky Eriky Gadus, umeleckej maskérky Evy Ungrovej, architekta Mira Kráľa.

 

Slovensko-rusko-český film Pivnica sa bude nakrúcať 34 dní v slovenských lokalitách - v Novej Lehote, Starej Turej, Topoľčiankach a v centre Bratislavy. Jeho vznik podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry Ruskej federácie, Eurimages a RTVS. Koproducentmi snímky sú spoločnosti GATE LLC - Ruská federácia a 8Heads Productions z Českej republiky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies