Sneženie komplikuje dopravu na celom Slovensku: Bratislava je totálne upchatá

NETKY.SK • 30 Január 2015, 19:25 • 2 min
Sneženie komplikuje dopravu na celom Slovensku: Bratislava je totálne upchatá

BRATISLAVA - Cez Slovensko sa od juhu až juhozápadu na sever presúva tlaková níž spojená s frontálnym systémom, ktorý priniesol výdatné snehové zrážky. Tie komplikujú dopravu na celom území Slovenska. Vzniká množstvo dopravných nehôd a tvoria sa zápchy.

slovakia

left justify in out

19:25 - Na niektorých miestach Prešovského kraja nie je elektrina

Na viacerých miestach Prešovského kraja nie je približne od 18.00 h elektrina. Výpadok zaznamenali v Poprade, Spišskej Sobote, niektorých častiach Spišskej Novej Vsi, v okolí Margecian a Gelnice i v obciach v okrese Prešov za horským priechodom Branisko v smere na Prešov. Ako TASR informovala hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej, a.s., Andrea Danihelová, sídlisko Starý Juh i časť Spišská Sobota v Poprade už elektrinu majú, na ďalších miestach sa pracuje na odstránení poruchy. Príčinou výpadku je veľké množstvo ťažkého a mokrého snehu, na niektorých miestach to spôsobil dážď zo snehom. Podľa Danihelovej na odstránení porúch sa pracuje, no situáciu komplikuje počasie, pretože na niektoré miesta, kde sú poruchy, sa nedá ani dostať. Práce budú pokračovať aj v sobotu (31.1.) ráno.

 

19:08 - Kolóny pod Strečnom sa už hýbu, Terchová je prejazdná

Kolóny na hlavnom ťahu popod Strečno sa pomaly uvoľňujú, cesty cez Terchovú aj horský priechod Makov sú už prejazdné, Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdná len so snehovými reťazami. Pre kamióny je stále obojsmerne uzavretý hraničný priechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova a pre nákladné vozidlá nad 10 metrov aj horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov. Ako agentúru SITA informoval dispečer žilinskej krajskej správy ciest Róbert Elzer, na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom sa za pomoci polície podarilo uvoľniť v kolóne uviaznuté pluhy a cesta je už priebežne upravovaná. V tomto úseku však stále sneží a treba tam rátať s piatimi centimetrami kašovitého snehu.  V Žilinskom kraji husto sneží približne od 13-tej hodiny, na všetkých cestách treba rátať s dvoma až piatimi centimetrami kašovitého alebo utlačeného snehu. Teplota vzduchu sa aktuálne pohybuje okolo 0 stupňov Celzia, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica. Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási na ceste I/11 medzi Žilinou a Čadcou miestami dva centimetre zľadovateného snehu a upozorňuje, že sú tam potrebné zimné pneumatiky. Stella centrum informuje o zdržaní pre popadané stromy za Žilinou v smere do Terchovej a pre skrížené či odstavené kamióny za Krásnom nad Kysucou v smere do Čadce a pred Vrútkami v smere zo Žiliny.

 

18:56 - Vlaky na trase Devínska N. Ves – Bratislava už premávajú

Železničnú dopravu na úseku Bratislava Lamač - Devínska Nová Ves dnes sprevádzkovali o 18:25. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková, vlaky premávajú po druhej traťovej koľaji a v mieste, kde je riziko padania stromov, jazdia obmedzenou rýchlosťou 30 km/h. Prvá traťová koľaj bude do noci neprejazdná pre prepálené lano trakčného vedenia.

 

18:53 - V TSK vyhlásili pre snehovú kalamitu mimoriadnu situáciu

Z dôvodu snehovej kalamity vyhlásil dnes o 15.30 h Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pre celé svoje územie mimoriadnu situáciu. Tá by mala predbežne trvať do 03.00 h 31. januára. TASR o tom informovala vedúca Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jana Paulínyová.  "V teréne je 152 ľudí a 77 áut, Národná diaľničná spoločnosť má vonku 12 sypačov, hasičský a záchranný zbor 50 ľudí. Správa ciest TSK udržuje cesty prostredníctvom 65 sypačov, 11 nakladačov, 25 traktorov s hrablicami, tiež má k dispozícii 12 ľudí v dielni. Údržbu ciest v rámci kraja zo Správy ciest TSK zabezpečuje viac ako 110 ľudí. V prípade mimoriadnych a krízových situácií má Správa ciest TSK zmluvy s externými dodávateľmi a tí sú všetci k dispozícii," povedala Paulínyová. Ako uviedla k aktuálnej situácii na cestách v kraji, diaľnica D1 smerom na Žilinu je prejazdná, premávka na nej je však pomalá, rovnako prejazdné sú aj cesty v okolí Myjavy, Nového Mesta nad Váhom a Starej Turej. "Problémy sú na ceste I/50 pri Bánovciach nad Bebravou, kde je prevrátený kamión, tiež na úseku Prievidza- Fačkovské sedlo. Naďalej uzavretá je cesta II/516 medzi Trenčianskymi Teplicami a obcou Motešice v kopci Machnáč, tiež horský priechod Skýcov pri Partizánskom," ozrejmila.  Krízový štáb, ktorý momentálne zasadá na Okresnom úrade v Trenčíne, sa zaoberá aj situáciou v obci Svinná v okrese Trenčín, kde sa pred 16.00 h zrazil vlak s osobným motorovým vozidlom. "Takmer 60 ľudí je u starostky vo Svinnej na obecnom úrade, dvaja ľudia, ktorí pri nehode utrpeli zranenia, sa nachádzajú v nemocnici," dodala Paulínyová.  Na základe požiadavky krízového štábu TSK vyčlenili vojaci na pomoc pri Bánovciach nad Bebravou vojenskú techniku z Práporu podpory velenia v Trenčíne. "V tejto časti postihnutej snehovou kalamitou bude pomáhať žeriav na vyslobodzovanie a Tatra 815, ktorá bude k dispozícii na prevoz osôb," informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková s tým, že rezort obrany je pripravený pomôcť aj v iných častiach Slovenska, ak si to situácia vyžiada. 

 

18:44 - Na odstraňovaní následkov kalamity pracujú hasiči aj poobede

Hasiči pokračujú v odstraňovaní následkov snehovej kalamity aj počas popoludňajších hodín. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, od 14:30 doteraz boli na niekoľkých desiatkach výjazdov. V Bratislavskom kraji zasahovali na uliciach Heyrovského, Sibírska, Gallayová, Havelková, Hálkova a na Devínskej ceste. Od desiatej do 16:00 vyšli hasiči v Bratislavskom kraji v súvislosti snehovou kalamitou na 28 výjazdov. V Trnavskom kraji odstraňovali strom, ktorý spadol a poškodil osobné motorové vozidlo v Hlohovci, popadané stromy odstraňovali tiež v Hradišti pod Vrátnom na ceste II/501, v Trnave na ulici Gejzu Dusíka a za Veľkým Grobom smerom na Pusté Úľany, kde spadlo viacero stromov. V Obci Ducové hasiči zasahovali pri prevrátenom kamióne, ktorý blokoval premávku. Od 11:30 do 16:00 mali hasiči v Trnavskom kraji v súvislosti so snehovou kalamitou 15 výjazdov. 

Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali za Podsuchou pri Ružomberku, kde sa zrazili dve osobné vozidlá a zranili sa tri osoby. Spadnuté stromy odstraňovali na ceste na Michalovú v okrese Brezno, v Banskej Bystrici na Krátkej ulici a tiež za Ružomberkom. Kalamitná situácia zapríčinená snehom a ľadom je v Banskej Štiavnici, Horných Hámroch, na Počúvadle, v Sebedíne-Becove, v Rudne nad Hronom, na Neresnici vo Zvolene, v Rimavskej Bani a Sklenných Tepliciach. Od 14:00 do 16:00 mali hasiči v Banskobystrickom kraji v súvislosti so snehovou kalamitou 27 výjazdov. 

V Žilinskom kraji sa situácia komplikuje pod Strečnom, kde popadali stromy a uviazli viaceré vozidlá. Popadané stromy odstraňovali hasiči aj v Bytči a Terchovej, v Martine sa pod ťarchou snehu pretrhol telekomunikačný kábel a spadol na hlavnú cestu. Situácia sa taktiež komplikuje v Trenčianskom kraji, kde od 13:00 do 16:00 mali hasiči v súvislosti so snehovou kalamitou 31 výjazdov. Spadnuté stromy odstraňujú na viacerých miestach v Handlovej, Partizánskom, Trenčíne, Považskej Bystrici, na Myjave a v Dubnici nad Váhom. Veľký spadnutý strom blokuje premávku medzi Trenčianskou Teplou a Machnáčom, hasiči asistujú aj pri dopravnej nehode v Trenčianskom Jastrabí, kde sa skrížil kamión, ktorý blokuje premávku.

 

18:24 - Doprava je zväčša obnovená, počítať treba so zdržaniami

Verejná doprava v Bratislave je už vo väčšine prípadov obnovená. Linky č. 44 a 147 ešte nepremávajú, pre zľadovatené cesty niekde odklonili dopravu, ktorá premáva po obchádzkových trasách. "Autobusy už premávajú v plnom rozsahu, cestujúci musia počítať so zdržaniami. Po výluke potrvá, kým sa spoje zosúladia s cestovnými poriadkami," informovala TASR Zuzana Vachová z dopravného podniku. Bez obmedzení premáva električková doprava. Linka č. 203 sa otáča na Hodžovom námestí a č. 207 premáva odklonom cez Hroboňovu, odkiaľ sa už napojí na svoju pôvodnú trasu k Vojenskej nemocnici. Vachová upozorňuje na zľadovatenú cestu na Kollárovom námestí, kde cestujúci musia počítať so zdržaniami liniek. "V nočných hodinách bude dispečing v plnej pohotovosti, rovnako aj útvar trakčného vedenia a zamestnanci DPB počas celej noci budú pracovať na tom, aby bola zabezpečená ranná výprava vozidiel v plnom rozsahu," dodala.

 

18:13 - Hasiči zaznamenali za dve hodiny desať nehôd v okresoch Poprad a Kežmarok

Hasiči v Prešovskom kraji zaznamenali zvýšený počet nehôd len v okresoch Poprad a Kežmarok. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, do 16.00 h mali hasiči počas dňa relatívny pokoj. Odvtedy však za dve hodiny vyrážali k 10 dopravným nehodám - všetky v okresoch Poprad a Kežmarok. Pri nehodách sa zranila jedna osoba. Ako ďalej uviedol, od Prešova smerom na východ väčšinou prší, takže cesty sú pokojnejšie ako na severe. Dispečer operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove uviedol, že Dravecký kopec medzi Levočou a Spišským Štvrtkom je už prejazdný pre osobné motorové vozidlá. Naďalej platí, že na diaľnici D1 v úseku Fričovce – tunel Branisko – Nemešany je znížená rýchlosť jazdy na 80 kilometrov za hodinu pre nepriaznivé poveternostné podmienky. Znížená rýchlosť je aj v tuneli Bôrik, a to na 80 kilometrov za hodinu. Tiež je stále uzavretý horský priechod Vernár.
 

17:45 - Pri Medveďove už púšťajú nákladné autá z Maďarska na Slovensko

Nákladné autá s hmotnosťou nad 7,5 tony už môžu prechádzať z Maďarska na územie SR cez hraničný priechod Vámosszabadi-Medveďov, informovala dnes podvečer polícia Rábsko-mošonsko-šopronskej župy na internetovej stránke Police.hu. Slovenské orgány popoludní zakázali vzhľadom na silné sneženie vstup ťažkých nákladných vozidiel do SR. Podľa maďarskej polície však zákaz jazdy kamiónov ešte stále platí cez hraničný priechod Rajka-Rusovce.

 

17:42 - Sneženie by malo na západe ustať, výstrahy platia pre zvyšok SR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke informuje, že sneženie by malo v Bratislavskom kraji ustať po 17.00 h. Situácia by sa začiatkom 19.00 h mala upokojiť aj v Nitrianskom a Trnavskom kraji, v ktorých by už nemala platiť výstraha prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov. Meteorológovia však stále upozorňujú na výstrahu druhého stupňa pred vetrom a snežením v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji až do neskorej noci. V spomenutých krajoch platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov. V Trenčianskom kraji platí až do neskorej noci výstraha prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a vetrom, v Košickom kraji meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a závejov, vetrom a dažďom.

 

Metrorologické výstrahy na piatok

 

img

 

 

Aktuálny stav počasia v lyžiarských strediskách nájdete TU!

 

 

17:23 - Pod Strečnom sú kolóny, cesta cez Terchovú je neprejazdná

Dopravu na hlavnom ťahu popod Strečno spomaľujú kolóny a obchádzková trasa cez Terchovú je pre zasnežené cesty úplne neprejazdná. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol dispečer žilinskej krajskej správy ciest Róbert Elzer, na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom popadali stromy, skrížili sa kamióny a v kolónach uviazli aj cestárske pluhy. Žilinská polícia upozorňuje vodičov, že hraničný priechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova uzavrela Česká republika pre nákladnú dopravu v oboch smeroch. Polícia preto žiada vodičov, aby zvolili inú trasu, no nie po ceste I/18 cez horský priechod Makov, ktorý je tiež úplne neprejazdný. Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási na ceste I/11 medzi Žilinou a Čadcou miestami dva centimetre zľadovateného snehu a upozorňuje, že sú tam potrebné zimné pneumatiky. Horský priechod Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdný len so snehovými reťazami. Horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov sú pre vozidlá nad 10 metrov uzatvorené.V Žilinskom kraji husto sneží približne od 13-tej hodiny, na väčšine ciest treba rátať s piatimi centimetrami čerstvého alebo kašovitého snehu.

 

17:22 -  Vlaky na trati Devínska Nová Ves - Bratislava stále nepremávajú

Pre popadané stromy na železničnej trati Devínska Nová Ves a Bratislava vlaky stále nepremávajú. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, hoci približne od 14. hodiny pracujú na odstránení popadaných stromov, pre poveternostné podmienky stromy a ich časti stále padajú na trať. Vzhľadom na stav ciest nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu. Pre komplikácie na trati ŽSR nevie odhadnúť ani čas sprejazdnenia železničnej trate.

 

17:13 - Husté sneženie i vietor komplikujú dopravu v Prešovskom kraji

Husté sneženie už komplikuje dopravu aj v Prešovskom kraji. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že na diaľnici D1 v úseku Fričovce – Tunel Branisko – Nemešany bola znížená rýchlosť jazdy na 80 kilometrov za hodinu pre nepriaznivé poveternostné podmienky. Fúka tam silný vietor a husto snežení. Cesta 1/18 na Draveckom kopci je už úplne uzavretá, rovnako ako aj cesta 1/67 medzi Popradom, Rožňavou a Breznom. Znížená rýchlosť je aj v tuneli Bôrik, a to na 80 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav nadnes vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom a snežením pre okres Poprad, ktorá bude platiť až do soboty 31. januára. Vietor môže na hrebeňoch hôr miestami dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 25 až 30 metrov za sekundu. Meteorológovia zároveň očakávajú výskyt silného sneženia, počas ktorého môže napadnúť 25 až 40 centimetrov snehu. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí do soboty aj pre ostatné okresy v Prešovskom kraji, kde by mohlo napadnúť 15 až 25 centimetrov nového snehu.

 

17:02 - Pre nákladnú dopravu uzavreli už aj Čertovicu, stále husto sneží

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre všetku dopravu do odvolania. Kolóny sa tvoria až po banskobystrickú mestskú časť Jakub. Ešte o 14.00 h boli prejazdné aspoň pre osobné motorové vozidlá, ale len za použitia snehových reťazí. Podľa informácií z dispečingu Regionálnej správy ciest Banská Bystrica, horský priechod Šturec je uzavretý pre kamióny a od 16.00 h už aj Čertovica pre nákladnú dopravu. Dôvodom je husté sneženie, ktoré popoludní nabralo na intenzite. Ako pre TASR uviedol Dušan Škubák z dispečingu Regionálnej správy ciest Banská Bystrica, vodiči, ktorí prechádzajú cez horské priechody, by mali byť veľmi opatrní. Rovnako ako vodiči na ostatných cestách v okresoch Banská Bystrica a Brezno, kde od rána stále husto sneží. Do odvolania museli pre všetku dopravu uzatvoriť napríklad aj cestu medzi Muráňom a Červenou Skalou na Horehroní. "Vo vyšších i nižších polohách sú v súčasnosti vozovky zasnežené. Je na nich čerstvá a kašovitá vrstva snehu do piatich centimetrov," uviedol Škubák. Cestári majú všetky vozidlá zimnej údržby v teréne a dokonca nasadili i posilové vozidlá, ktoré majú k dispozícii. Ako pre TASR konštatoval krajský hovorca hasičov v Banskej Bystrici Erik Piater, od dnešného rána do 13.30 h hasiči zaznamenali zvýšený počet výjazdov k dopravným nehodám v Banskobystrickom kraji. Celkovo mali 19 zásahov, z toho 17 práve k dopravným nehodám. Najzávažnejšie boli v okresoch Banská Bystrica, Žiar nad Hronom a Rimavská Sobota. Podľa informácií banskobystrickej krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej v Banskobystrickom kraji do 14.00 h zaevidovali sedem dopravných nehôd a 29 škodových udalostí. Dve dopravné nehody boli v okrese Banská Bystrica a po jednej sa stalo v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen, Žiar nad Hronom a na rýchlostnej ceste R1. Najviac škodových udalostí, deväť, bolo v okrese Banská Bystrica, päť vo Zvolene, po štyri v okrese Žiar nad Hronom a na R1 a po tri v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec."Dopravné nehody boli bez zranení alebo len ľahké zranenia. Vážnejšia dopravná nehoda sa do 14.00 h v kraji nestala," informovala Faltániová.
 

16:55 - MHD v Nitre je paralyzovaná, spoje meškajú alebo nepremávajú vôbec

Mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Nitre výrazne paralyzovalo husté sneženie. Autobusy MHD Nitra premávajú s výraznými meškaniami, niekedy až hodinovými, informoval Vladimír Šimko zo spoločnosti Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje MHD v meste pod Zoborom. Paralyzovaná je premávka na Klokočinu a Diely, na Kmeťovu ulicu premávajú len niektoré typy vozidiel. Väčšina spojov smerom od Hollého je ukončená na zastávke Mikovíniho, prípadne pri Mestskej hale. Úplne je vylúčená premávka v úseku Kmeťova - Viničky a v úseku Kmeťova - Považská. V mestskej časti Zobor nepremáva linka 25 v úseku Metodova - Nemocnica Zobor. Ostatné linky premávajú po svojich trasách, avšak s veľkým meškaním. Po uzavretí Cabajskej ulice políciou sa prerušila premávka liniek 2, 4, 10, 15 a 22. Autobusy, ktoré neuviazli v kolónach, operatívne obsluhujú úsek z centra na Chrenovú, Zobor, Priemyselný park a Dražovce. Prímestské linky aktuálne premávajú na väčšine trás. Premávajú však s meškaním, ktoré dosahuje až jednu hodinu. Na úsekoch medzi Nitrou a Lehotou, Radošinou a Piešťanmi, Nitrou a Veľkým Lapášom je premávka zastavená. Medzi Nitrou a Cabajom premávajú autobusy odklonom cez Ivanku a Mojmírovce. "Dispečingy jednotlivých prevádzok robia maximum pre zaistenie dopravy," tvrdí Šimko. Situácia je komplikovaná už od ranných hodín. Viaceré cestné úseky, po ktorých premáva autobusová doprava, boli uzatvorené alebo prejazdné s obmedzeniami. Najvýraznejšie dopravnú situáciu ovplyvnila tri hodiny uzatvorená Cabajská ulica, čo ochromilo premávku na linkách 2, 4, 15 a 22. Aj keď sa po deviatej hodine začala situácia stabilizovať a jednotlivé linky nabehli na svoje trasy, po dvanástej hodine sa opäť počasie zhoršilo.

 

16:47 - Hasiči dnes mali v kraji 48 výjazdov

V Banskobystrickom kraji mali dnes od 7:00 do 16:00 hasiči 48 výjazdov. Všetky sa týkali dopravných nehôd alebo odstraňovania stromov spadnutých pod ťarchou mokrého snehu. Informoval o tom krajský hovorca hasičov Erik Piater s tým, že tieto udalosti si nevyžiadali žiadne zranenia ľudí. „Najviac zásahov bolo v okresoch Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Do 13. hodiny to boli dopravné nehody, potom začali pribúdať výjazdy k spadnutým stromom,“ uviedol Piater.

 

16:40 - Nákladné autá musia obísť hraničný priechod vo Svrčinovci

Vytrvalé sneženie si podľa aktuálnej informácie hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radka Moravčíka vyžiadalo dočasné uzatvorenie hraničného prechodu do ČR v kysuckom Svrčinovci pre nákladnú dopravu. „Naši českí kolegovia operatívne uzavreli pre nákladné autá v obidvoch smeroch hraničný prechod Svrčinovec – Mosty u Jablunkova. Žiadame vodičov, aby si vybrali iné trasy,“ upozornil Moravčík s tým, že úplne neprejazdná je cesta I/18 cez Makov.

 

16:33 - Sneh naďalej komplikuje dopravu v Trenčianskom kraji

Husté sneženie naďalej komplikuje dopravu na viacerých miestach v Trenčianskom kraji. Viaceré cesty sú neprejazdné, niektoré len s obmedzeniami. Informovala TASR Daniela Husáková z centrálneho dispečingu Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Dopravné obmedzenia platia naďalej na cestách II/516 medzi Trenčianskymi Teplicami a obcou Motešice v kopci Machnáč (okres Trenčín), I/50 medzi mestom Trenčín a obcou Trenčianske Mitice (okres Trenčín) v kopci Radar, ktoré sú neprejazdné. "Homôlka medzi Valaskou Belou (okres Prievidza) a Ilavou je prejazdná len so snehovými reťazami a uzavretá pre vozidlá nad desať ton. V Bánovciach nad Bebravou je na ceste I/50 prejazdný len jeden jazdný pruh. Najhoršia situácia je na cestách v okolí Myjavy, ktoré sú veľmi ťažko prejazdné," uviedla Husáková. Ako pokračovala, obmedzenia platia aj na horských priechodoch, v okrese Prievidza sú pre nákladnú dopravu uzatvorené všetky priechody, pre osobnú sú prejazdné s obmedzením, v okrese Partizánske sa uzatvorí na základe požiadavky polície horský priechod Skýcov. "Okresy Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica a Púchov majú cesty zjazdné," ozrejmila. Cestári majú na území Trenčianskeho kraja v pohotovosti 49 vlastných mechanizmov, tri strediská tiež používajú ďalšiu požičanú techniku. Situáciou na cestách sa zaoberá aj TSK v spolupráci s Okresným úradom v Trenčíne, v ktorého priestoroch momentálne zasadá krízový štáb.

 

 

16:30 - Bratislavské letisko otvorili pre prílety a odlety

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika je od 16.00 h opäť otvorené pre prílety a odlety. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková.
Letisko dnes pre silné sneženie uzavreli až do odvolania. Dopoludňajšie prílety z Londýna a Milána odklonili na iné letiská, dopoludňajší odlet do Londýna zrušili.

 

16:00 - Lavínové nebezpečenstvo stúpa

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva pre všetky horské oblasti vzhľadom na pretrvávajúce intenzívne sneženie počas dnešného dňa a noci. Ako informovala, vo všetkých horských oblastiach sa na sobotu 31. januára predpokladá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, čo predstavuje 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. HZS žiada všetkých návštevníkov hôr, aby boli pri plánovaní túr obozretní a svoje aktivity prispôsobili aktuálnym podmienkam.

 

15:57Horský priechod Vernár je uzavretý do odvolania

Horský priechod Vernár, cesta 1/67 smer Poprad – Rožňava – Brezno, je v obidvoch smeroch uzavretá pre všetky vozidlá, skrížili sa tam kamióny. Cesta je neprejazdná až do odvolania.  Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, aj na diaľnici D1 Mengusovce – Jánovce husto sneží a je znížená viditeľnosť. Polícia preto žiada vodičov, aby pri prejazde uvedeným úsekom venovali pozornosť vedeniu  motorového vozidla a svoju jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.

 

15:53 - DPB: Pre viaceré dopravné nehody má sťažené podmienky v preprave

Bratislavský dopravný podnik má pre viaceré dopravné nehody na cestách sťažené podmienky v prevádzkovaní MHD. Informuje o tom na svojej internetovej stránke s tým, že dispečing úzko spolupracuje s magistrátom hlavného mesta. Od 15.30 h stojí premávka električiek na Krížnej smerom na Vazovovu, vykoľajila sa tam električka. V rovnakom čase obnovili premávku električiek na Vajnorskej radiále.

 

 

 

 

 

15:52 - Viacero ciest je priechodných len s obmedzeniami

Operačné stredisko Prešov upozorňuje vodičov, že na D1 Mengusovce - Janovce husto sneží a je znížená viditeľnosť. Cesta 1/67 horský priechod Vernár v smere Poprad - Rožňava - Brezno je uzavretý v oboch smeroch pre všetky vozidlá až do odvolania. Ostatné cesty v Prešovskom kraji sú väčšinou mokré, vo vyšších polohách je kašovitá posypaná vrstva snehu. V Prešovskom okrese sa predpoludňajšie sneženie zmenilo na dážď. V severných okresoch kraja sneží. Ako uviedol pre agentúru SITA Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, aktuálne majú v teréne 28 sypačov, ktoré jazdia hlavne po cestách v okresoch Poprad a Stará Ľubovňa. Hasiči popoludní zasahovali pri niekoľkých dopravných nehodách v okresoch Poprad, Kežmarok a Snina, ktoré sa zaobišli bez vážnejších zranení.  V Banskobystrickom kraji sú uzavreté Donovaly pre všetku dopravu, kolóny sú po časť Jakub. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa banskobystrickej polície Mária Faltániová, v kraji sa dnes do 14. hodiny stalo sedem dopravných nehôd a 29 škodových udalostí. Podľa Faltániovej je tiež horský priechod Šturec uzavretý pre nákladné motorové vozidlá nad 10 metrov, Čertovica je prejazdná pre osobné autá a nákladné autá len s použitím reťazí, Kremnická Bane sú neprejazdné. V Žiari nad Hronom vyhlásili kalamitu 1. stupňa. Trenčianska polícia vyzýva vodičov, aby v celom kraji obmedzili jazdu na minimum.

 

15:41 - Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre všetku dopravu

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre všetku dopravu. TASR o tom o 15.15 h informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Dôvodom je husté sneženie a kolóny, ktoré sa tvoria až po banskobystrickú mestskú časť Jakub.

 

15:39 - Primátor Bratislavy vyzýva obyvateľov, aby v dnešnom počasí zvážili jazdu autom

Bratislavčania by mali zvážiť, či si dnes sadnú za volant svojho auta, ak nemusia. Vyzýva ich k tomu primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý), ktorý dnes pre celodenné sneženie zvolal operačný štáb zimnej údržby, aby sa zlepšila koordinácia. V meste totiž kolabuje doprava a verejná doprava má problémy.

 

 

Bratislava pred 10.00 h vyhlásila druhý stupeň aktivity spôsobenej mimoriadnymi poveternostnými podmienkami. Na cestách je teda všetkých 54 mechanizmov a 89 pracovníkov. V nasadení budú podľa Nesrovnala až do odvolania.

 

Pomôcť má i Dopravný podnik Bratislava (DPB) a polícia. "DPB vyhlási pohotovosť na upratovanie zastávok a bude mať v uliciach do 100 ľudí, aby sa zastávky odhŕňali," uviedol Nesrovnal. Polícia má zase posilniť hliadky, aby regulovali zhustenú dopravu. Pre prípad, že by sa situácia zhoršila, má mesto pripravenú aj frézu. "Keďže je ale teplota nad nulou, sneh sa topí a darí sa ho odhŕňať," dodal primátor.

 

Kritická situácia je podľa primátora stále na Kolibe, kde strom spadol na elektrické vedenie a zablokoval verejnú dopravu i ostatné autá. "Stoja tam aj odhŕňače," podotkol Nesrovnal. Zlá situácia je tiež na niektorých úsekoch v Ružinove, na Dlhých Dieloch i v iných kopcovitých terénoch, a tiež na bratislavských mostoch. Na Kramároch by sa situácia už mala podľa primátora zlepšovať.

 

Súčasná situácia podľa primátora preverila kapacity magistrátu hlavného mesta. "Zdedili sme systém, ktorý vykazuje rezervy," zdôraznil. Čo na ňom plánuje zmeniť, ešte nepovedal. Pripraviť chce najprv návrh systémového postupu. "Stretávame sa s firmou, diskutujeme, ale riešenie predstavíme neskôr," dodal.

 

 

15:36 - Pre sneženie sú v akcii aj hasiči, najviac zasahujú v Bratislave

Hasiči majú v súvislosti s hustým snežením plné ruky práce. Od 10.30 h do 14.15 h vykonali už niekoľko desiatok výjazdov. Najviac zasahujú v Bratislave, kde na viacerých uliciach odstraňujú popadané stromy z ciest, chodníkov, automobilov a trolejových vedení.

 

 

 

 

 

"V jednom prípade zasahovali na Karloveskej ulici, kde strom zavalil maloleté dieťa a po niekoľkominútovej resuscitácii hasičov bolo prevezené do nemocnice," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). V Bratislavskom kraji museli taktiež zasahovať v Senci, kde odstraňovali popadané stromy zo zaparkovaných vozidiel.

 

V Trnavskom kraji hasičov zavolali napríklad k dopravnej nehode, pri ktorej sa skrížili dva kamióny na Trstínskej ulici v Trnave. Pomáhali aj na ceste II/502 pri obci Dolné Orešany, kde sa autobus šmykol do priekopy a vodič sám nedokázal opustiť vozidlo. "Zasahovali aj v obci Blatné, kde auto narazilo do stromu, v Kútoch, kde sa auto po dopravnej nehode ocitlo v priekope a na 28. km D1 v smere z Trnavy do Senca, kde sa zrazili dve osobné vozidlá a autobus," doplnila Farkasová.

 

Príslušníci HaZZ v Trenčianskom kraji okrem spadnutých stromov a nehôd zasahovali na diaľnici D1 pri Zamarovciach, pri riešení dopravnej kalamity. "V Nitre na Pieskovej ulici hasiči odstraňovali sneh zo strechy, ktorý ohrozoval zamestnancov firmy. V obci Svrbice zasahovali pri odstraňovaní popadaných stromov a na R1 pri odpočívadle Veľké Zálužie, kde na cestu taktiež spadol strom," dodala Farkasová.

 

Pokojný deň nemajú ani banskobystrickí hasiči. Z dôvodu sneženia a situácie na ceste zasahovali napríklad v Banskej Štiavnici, kde sa zrazil autobus s osobným vozidlom.

 

15:30 - Na trase Devínska N. Ves a Bratislava nepremávajú vlaky

Železničná trať Devínska Nová Ves - Bratislava je neprejazdná. Ako agentúre SITA potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, približne o 14. hodine na trať popadali stromy a poškodili trakčné vedenie. ŽSR momentálne pracuje na spojazdnení trate.

 

15:12 - Električkovú dopravu v Rači obnovili

Električkovú dopravu v Rači obnovili po 14.00 h. Informoval o tom bratislavský dopravný podnik na svojej internetovej stránke. Momentálne nepremávajú iba linky č. 2 a 4.

 

14:57 - Cesta medzi Popradom a Rožňavou pre kamióny uzavretá

Operačné stredisko KR PZ v Prešove upozorňuje na uzávierku cesty 1/67 Poprad – Rožňava pre nákladnú dopravu. Dôvodom je skríženie štyroch kamiónov na ceste cez horský priechod Vernár. Polícia zároveň žiada vodičov nákladných vozidiel, aby svoje vozidlá zaparkovali na bezpečných miestach a tak umožnili sprejazdnenie cesty posypovým vozidlám. Dopravu na mieste riadia príslušníci polície.

 

14:44 - Nákladné autá nad 7,5 tony nepúšťajú na územie SR

Slovenské orgány zakázali vzhľadom na sneženie vstup nákladných áut s hmotnosťou nad 7,5 tony smerom z Maďarska na územie SR, informovala dnes polícia Komárňansko-ostrihomskej župy na internetovej stránke Police.hu. Takisto pre silné sneženie posiela polícia v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe na diaľnici M1 v smere na Györ nákladné vozidlá nad 7,5 tony na odpočívadlá. Na úseku diaľnice M1 Böny-Hegyeshalom je diaľnica podľa polície zjazdná iba vo vonkajšom jazdnom pruhu.

 

14:39 - Skrížené kamióny blokujú cesty

Prešovské operačné stredisko upozorňuje vodičov, že cesta 1/67 Poprad - Rožňava je uzavretá pre nákladnú dopravu, keďže na horskom priechode Vernár sa skrížili štyri kamióny. Prešovská polícia preto žiada vodičov kamiónov, aby zaparkovali svoje vozidlá na bezpečných miestach a umožnili tak prejazd posýpacím autám. Dopravu tu riadi polícia. K zaparkovaniu kamiónov v okolí Nitry a Topoľčian vyzýva tiež Nitrianske operačné stredisko. Pre popadané stromy uzatvorili horský priechod Havran až do odvolania, takisto je uzatvorený horský priechod z obce Svrbice v okrese Topoľčany na obec Sokolovce v okrese Piešťany. Ako informovalo Banskobystrické operačné stredisko, horský priechod Donovaly je prejazdný len pre osobné autá s použitím snehových reťazí. Pre nákladnú dopravu sú neprejazdné všetky horské priechody v okrese Prievidza, pre osobnú dopravu sú prejazdné s obmedzením. Operačné stredisko taktiež upozorňuje na niekoľko dopravných nehôd, napríklad na ceste z Prievidze do Lazian, v Zemianskych Kostolanoch či na ceste z Prievidze do Handlovej.

 

14:24 - Polícia vyzýva cestujúcich v Trnavskom kraji, aby cestovali vlakmi

Polícia vyzýva cestujúcich v regióne Trnavy, Hlohovca a Piešťan, aby v aktuálnom hustom snežení zvážili využitie vlakovej dopravy namiesto jazdy autom. Podľa operačného strediska polície v Trnave sú ťažko prejazdné všetky cesty v spomínaných okresoch a padajú na ne aj stromy. “Žiadame vodičov, pokiaľ môžu, nech obmedzia jazdu na minimum,“ uviedla vedúca zmeny Klaudia Ižoldová.

 

14:18 - Bez snehových reťazí cez Donovaly neprejdú už ani osobné autá

Horský priechod Donovaly je prejazdný už len pre osobné motorové vozidlá a aj to len za použitia snehových reťazí. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Podobne je na tom aj horský priechod Čertovica, ktorý je takisto zjazdný iba so snehovými reťazami. Šturec je uzavretý pre nákladné autá dlhšie ako desať metrov. Dôvodom je husté sneženie, ktoré sa dnes popoludní ešte zintenzívnilo.

 

14:06 - V Banskobystrickom kraji je vyšší počet nehôd

V súvislosti s dnešným hustým snežením zatiaľ hasiči v Banskobystrickom kraji nezaznamenali žiadnu mimoriadnu situáciu. Ako pre uviedol ich krajský hovorca Erik Piater, stalo sa síce viac dopravných nehôd než priemerne, ale všetky sa zaobišli bez zranení. Do 13:30 dnes mali 19 výjazdov. V krajskom meste zatiaľ počasie výraznejšie komplikácie nespôsobuje. Hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová uviedla, že spoločnosti zabezpečujúce údržbu ciest a chodníkov majú v teréne všetky mechanizmy a dočisťovanie priechodov či zastávok mestskej dopravy zabezpečujú aj aktivační pracovníci. Mestská verejná osobná doprava premáva podľa cestovných poriadkov, ani jeden spoj zatiaľ nemusel byť zrušený, cestujúci však musia počítať s meškaniam do 10 minút.

 

13:58 - Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetkých ľudí aj techniku

Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetku techniku a všetkých ľudí. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Rastislava Noskoviča sú na cestách III. triedy aj zazmluvnené traktory od živnostníkov. Husté sneženie však podľa Noskoviča spôsobuje, že do desiatich minút po prejdení techniky je cesta opäť zasnežená. Rovnaké problémy ako počasie robia cestárom kamionisti, ktorí jazdia vo väčšine prípadov na letných pneumatikách.

 

13:57 - Nápor snehu nevydržal v Bratislave strom, zavalil sedemročného chlapca

Viac sa dočítate TU!

 

13:55 - V Novom Meste odhŕňa sneh 40 ľudí, OLO zastavilo odvoz

Bratislavské Nové Mesto nasadilo pre silné sneženie do terénu všetkých šesť automobilov a 40 pracovníkov, ktorí odhŕňajú sneh. Pre agentúru SITA to povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger s tým, že problém je udržať cesty tretej a štvrtej triedy prejazdné najmä v úzkych uliciach, kde parkujú automobily. Ako informoval Tettinger, pracovníci najprv čistili vyššie položené časti, ako je Koliba a Kramáre, a momentálne sa premiestňujú do nižšie položených častí. Hovorca tiež uviedol, že v niektorých lokalitách prestala mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odvážať odpad. Spoločnosť o 11:30 ukončila odvoz odpadu v takmer celej Bratislave pre nezjazdnosť ciest. Na miestach, kde cesty sprejazdnia, zabezpečí spoločnosť náhradné odvozy alebo pri najbližšom termíne odvozu zoberie aj odpad umiestnený vo vreciach položených pri zbernej nádobe. 

 

13:44 - Pezinská Baba je neprejazdná pre skrížený kamión

Pezinská Baba je neprejazdná pre skrížený kamión, ktorý ignoroval zákazovú značku pre kamióny nad 7,5 tony. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová, skrížené vozidlá sú aj na ceste z Modry do Harmónie a v Píle Papierničke. Ako uviedla, všetkých 36 mechanizmov určených na zimnú údržbu je v teréne a upravujú cesty druhej a tretej triedy Bratislavského samosprávneho kraja. Najkritickejšie úseky sú všeobecne hornaté úseky, v BSK je to cesta z Modry do Harmónie v smere na Zochovu chatu a Pezinská Baba. 

 

13:32 - Horský priechod Havran medzi Topoľčanmi a Piešťanmi je uzavretý

Horský priechod Havran medzi Trnavským a Nitrianskym krajom a okresmi Piešťany a Topoľčany je od 13. hodiny z obidvoch strán uzavretý. Dôvodom je strom spadnutý na vozovku. „Po jeho odstránení bude cesta opäť prejazdná. Na mieste sa treba v súčasnosti riadiť pokynmi polície,“ informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. 

 

13:31 - V Rači nepremávajú električky

Pre polámané zberače a poškodené trolejové vedenie nepremáva v bratislavskej mestskej časti Rača električková doprava. Električky sa dostanú iba po Gaštanový hájik. "Pre nezjazdnosť ciest nie je možné zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu," upozorňuje Dopravný podnik Bratislava na svojej oficiálnej stránke.

 

13:25 - Viaceré komunikácie v Bratislave sú neprejazdné pre nákladnú dopravu

Polícia upozorňuje na to, že viaceré komunikácie v Bratislave sú pre intenzívne sneženie neprejazdné pre nákladnú dopravu. Zároveň vyzvala ich vodičov, aby svoje vozidlá nechali na odstavných plochách pred vjazdom do hlavného mesta, nakoľko hraničné priechody s Maďarskom, Rakúskom a Českom sú pre nich neprejazdné.

 

13:17 - Bratislavské letisko je pre počasie uzavreté

Bratislavské letisko pre pretrvávajúce sneženie uzavrelo až do odvolania obe pristávacie a vzletové dráhy. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Doobedňajšie prílety z Londýna a Milána museli podľa nej odkloniť na iné letiská a odlet do Londýna o 10:05 zrušili. Ďalšie plánované odlety budú pravdepodobne meškať, prípadne ich zrušia.Naopak Železničná spoločnosť Slovensko podľa hovorkyne Jany Morháčovej zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s počasím žiadne vážne problémy. Vlaky podľa Morháčovej môžu meškať päť až desať minút, ale to je v podobných situáciách bežná situácia.

 

 

12:29 - V Nitrianskom aj Trenčianskom kraji zatvárajú cesty

V Nitrianskom aj Trenčianskom kraji sú uzavreté viaceré cesty. Ako agentúru SITA informovalo trenčianske operačné stredisko, pre husté sneženie je neprejazdná cesta druhej triedy II/581 z Nového Mesta nad Váhom na Starú Turú na kopci Palčekové. Takisto je neprejazdná cesta I/50 medzi mestom Trenčín a obcou Trenčianske Mitice na kopci Radar. Pre nákladnú dopravu je v Nitrianskom kraji podľa operačného strediska uzavretý horský prechod Havran v smere od Topoľčian na Piešťany na ceste druhej triedy II/499. Dopravu na mieste riadia policajti. Polícia v oboch krajoch žiada vodičov o zvýšenú pozornosť.

 

11:47 - V kopcovitých častiach Bratislavy odstavil premávku MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) zaznamenáva z dôvodu nezjazdnosti ciest problémy s autobusovou a trolejbusovou dopravou na území celého mesta. V kopcovitých častiach mesta - Kramáre, Dlhé diely, Palisády a Koliba odstavil dispečing DPB premávku MHD. Električková doprava zatiaľ problém so zjazdnosťou nemá. Informuje o tom DPB na svojej oficiálnej stránke.

 

 

11:44 - Biela hora je pre dopravu neprejazdná

Pre husté sneženie je od 11. hodiny neprejazdný úsek cesty I/51 Trstín - Jablonica, cez Bielu horu, v oboch smeroch. Polícia žiada vodičov, aby sa danému úseku úplne vyhli, rešpektovali pokyny polície a podieľali sa tak na plynulosti cestnej premávky. Informovala Klaudia Ižoldová z krajského operačného strediska polície v Trnave.

 

11:22 - Horský priechod Soroška je už prejazdný

Horský priechod Soroška (okr. Rožňava) je už pre cestnú dopravu sprejazdnený. V jednom úseku na ceste I/50 pre skrížený kamión je regulovaná premávka striedavo v jednom pruhu. TASR o tom informovalo Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach. Cestu na horskom priechode dnes o 9.45 h dočasne uzavreli pre skrížené kamióny v obidvoch smeroch.

 

11:15 - Pre nepriaznivé počasie je na D1 v Trenčianskom kraji znížená rýchlosť

Nepriaznivé počasie komplikuje situáciu na cestách. Pre hustý dážď so snehom je na diaľnici D1 od Hornej Stredy v okrese Nové Mesto nad Váhom až po Ilavu znížená rýchlosť na 100 km/h.

 

11:14 - Hasiči zasahujú pri nehode kamióna aj autobusu pri Žiari nad Hronom

Husté sneženie v regióne Žiar nad Hronom dnes zamestnalo nielen cestárov, ale podpísalo sa aj pod niekoľko dopravných kolízií. Už od rána zasahujú žiarski hasiči pri dopravnej nehode kamióna pri Starej Kremničke.  "Táto nehoda sa zaobišla bez zranení. Kamión je v priekope. Došlo k úniku nafty, takže hasiči musia naftu prečerpať," uviedol banskobystrický krajský hovorca hasičov Erik Piater s tým, že cesta je stále uzavretá. 

 

11:08 - Po Donovaloch uzavreli pre kamióny aj Šturec

Horské priechody Donovaly a Šturec sú momentálne uzavreté pre nákladné vozidlá dlhšie ako desať metrov. Dôvodom je husté sneženie. Ako pre TASR uviedli z dispečingu Regionálnej správy ciest Banská Bystrica, horský priechod Čertovica je zjazdný iba so snehovými reťazami. Husto tam sneží a fúka silný nárazový vietor, tvoria sa snehové jazyky. Vodiči, ktorí prechádzajú cez horské priechody, by mali byť opatrní. V okresoch Banská Bystrica a Brezno od skorého rána silno sneží. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, aj na nich však treba byť opatrní. Na cestách je kašovitá vrstva snehu od dvoch do troch centimetrov.

 

11:00 - Dopravná nehoda pri obci Mníchova Lehota si vyžiadala piatich zranených

Hasiči z Trenčína zasahovali pri dopravnej nehode troch osobných motorových vozidiel, ku ktorej došlo vo štvrtok (29.1.), krátko pred 6.30 h na štátnej ceste I/50 v katastri obce Mníchova Lehota. Nehoda si vyžiadala päť zranených osôb. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík. "Hasiči po príchode na miesto zistili, že ide o dopravnú nehodu troch osobných motorových vozidiel, ktoré sa nachádzali na vozovke, pričom cesta bola v danom úseku neprejazdná v oboch smeroch. Pri udalosti utrpelo zranenie päť osôb, z ktorých dve zostali zakliesnené v jednom z havarovaných vozidiel. Na mieste udalosti zasahovali zdravotníci zo Záchrannej zdravotnej služby (ZZS)," uviedol Petrík. Ako pokračoval, trenčianski hasiči začali s poskytovaním predlekárskej prvej pomoci, zdravotníkom asistovali pri ošetrovaní zranených a pomocou hydraulického zariadenia vyslobodili uviaznuté osoby, ktoré boli ošetrené a transportované do vozidiel ZZS a HaZZ. "Následne príslušníci HaZZ havarované automobily zabezpečili proti vzniku požiaru a prostredníctvom sorbčnej látky zachytili uniknuté prevádzkové kvapaliny," dodal. 

 

10:58 - Viaceré cesty v Žilinskom kraji pokrýva čerstvo napadaný sneh

Viaceré cestné komunikácie na území severozápadného Slovenska pokryl dnes zrána podľa aktuálnych informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja čerstvo napadaný kašovitý sneh. Vozovka na liptovskom úseku diaľnice D1 má mokrý povrch. Na cestách nižších kategórií najmä v Liptove, na Orave a Kysuciach, ale i v Turci a okolí Žiliny leží vrstva kašovitého, miestami utlačeného snehu od 1 do 3 cm. Mokrý utlačený sneh sa nachádza aj na väčšine horských priechodov. Základnou podmienkou plynulého bezpečného prejazdu motorových vozidiel zasnežených členitých ciest je použitie zimných pneumatík.

 

10:56 - Dopravu v Trenčianskom kraji komplikovalo skoro ráno husté sneženie

Husté sneženie dnes skoro ráno komplikovalo dopravu na viacerých úsekoch v rámci Trenčianskeho kraja. Problémy sneh spôsoboval najmä v okresoch Trenčín a Prievidza, cesty sú však už prejazdné. Ako TASR informoval dispečer zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), v okrese Trenčín sneh komplikoval dopravu medzi Trenčínom a Trenčianskymi Miticami na kopci Radar, tiež medzi Trenčianskymi Teplicami a obcou Motešice na kopci Machnáč. "Tieto úseky sú momentálne prejazdné. Cesty sú v nižších polohách mokré, vo vyšších polohách pokryté dvoj- až päťcentimetrovou vrstvou snehu," doplnil.  Pre husté sneženie bola neprejazdná aj cesta medzi Starou Turou a Myjavou, kde je premávka obnovená v plnom rozsahu. V Prievidzskom okrese boli obmedzenia na ceste medzi obcou Valaská Belá a Ilava na kopci Homôlka, ceste I/50 medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, tiež medzi Nitrianskym Pravnom a Žilinou na kopci Kľak. Tieto úseky sú podľa informácií zo správy ciest tiež prejazdné, avšak stále sneží. Obmedzenie platí len na úseku medzi Valaskou Belou a Ilavou na kopci Homôlka, ktorý je uzavretý pre kamiónovú dopravu. 

 

10:54 - Priechod Veľké Pole je pre kamióny uzatvorený

Husté sneženie dnes zamestnalo cestárov aj v regióne Žiaru nad Hronom. Cestári hlásia, že priechod Veľké Pole je pre vozidlá dlhšie ako 10 m uzatvorený, Kremnické Bane sú prejazdné bez obmedzení. Vozovka je tu mokrá, miestami je na nej kašovitá vrstva snehu. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom, sú všetky cesty v regióne prejazdné. Na cestách II. a III. triedy je súvislá vrstva ujazdeného snehu, pričom stále pripadá nový. Prejazdné sú aj cesty I. triedy. Vozovka je miestami mokrá, na väčšine je kašovitá vrstva snehu. Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 m sa vyskytuje v okolí Žarnovice, Kremničky, Hronského Beňadika, Žiaru nad Hronom aj Hliníka nad Hronom. 

 

10:50 - Donovaly sú pre vozidlá nad desať metrov uzavreté, husto tam sneží

Horský priechod Donovaly je pre husté sneženie od skorého rána uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Informuje o tom webová stránka Slovenskej správy ciest. Pre nákladnú dopravu nad desať metrov je v súčasnosti nezjazdná aj cesta 1/14 v okrese Turčianske Teplice. Obmedzenie je označené prenosným dopravným značením. Horský priechod Čertovica je prejazdný pre nákladné vozidlá len s použitím snehových reťazí.

 

10:41 - Na takmer celom území Prešovského kraja sneží, cesty sú však zatiaľ zjazdné

Na území takmer celého Prešovského samosprávneho kraja (PSK) momentálne sneží a miestami fúka aj vietor, cesty sú však zatiaľ bez problémov zjazdné. „Momentálne sneží, prípadne padá dážď so snehom na väčšine území Prešovského kraja, teploty sú od nula do mínus jedného stupňa, vietor je slabý a všetky cesty 1. triedy sú väčšinou mokré, miestami sa na nich môže nachádzať utlačený posypaný sneh,“ uviedol pre TASR dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko. Podľa neho by však mali vodiči prispôsobiť svoju jazdu aktuálnym poveternostným podmienkam a jazdiť opatrne. Problémové úseky zatiaľ nehlásili ani z horských priechodov na území kraja. „Tam treba byť opatrný, pretože v tých vyšších polohách je utlačená posypaná vrstva snehu,“ zdôraznil Štofko. Vo výkone je momentálne asi 65 vozidiel v rámci celého kraja, najviac cestárov posýpa a odhŕňa cesty v oblasti Vysokých Tatier, Starej Ľubovne, Prešova a Bardejova.

 

10:26 - Husté sneženie komplikuje dopravu v Nitrianskom kraji, cesty sú však zjazdné

ytrvalé sneženie spôsobuje problémy na cestách v Nitrianskom kraji. Medzi obcami Čergov a Kolárovo v okrese Komárno sa ráno zrazil autobus s nákladným autom. Vodič autobusu jazdiaci v smere na Kolárovo sa usiloval vyhnúť zrážke s protiidúcim nákladným autom a zišiel z cesty, kde zostal v priekope. Kamión zostal skrížený cez cestu a náves sa zviezol mimo cestu. Pri nehode sa nikto nezranil. „Premávka na ceste je odklonená po okolitých obciach. Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Komárne dopravnú nehodu na mieste dokumentujú,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. V okrese Nitra sú všetky cesty zjazdné, treba však zohľadniť zimné podmienky, skonštatoval Ľubor Andrášik z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre. Vozovky sú zasnežené na celom území kraja. Na ceste medzi Vrábľami a Levicami uviazlo ráno zhruba dvadsať kamiónov, v týchto chvíľach by už mala byť cesta prejazdná.  Hasiči zasahovali podľa informácie hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliama Panského pri dopravných nehodách a škodových udalostiach na Nitrianskej ulici v Nových Zámkoch a pri obci Pribeta, na rýchlostnej komunikácii R1 na viacerých miestach, aj na Cabajskej ceste, kde sa zošmykol kamión mimo vozovku. V obci Devičany v okrese Levice došlo následkom nehody kamióna k odtrhnutiu plynovej prípojky, v Bátovciach narazilo osobné auto do oplotenia rodinného domu.

 

10:24 - Husté sneženie spôsobuje v Bratislave problémy MHD

Pre husté sneženie sa dnes od 9.45 h prerušila premávka MHD na Kolibe. TASR informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Od 10. hodiny nepremávajú autobusové linky 147 a 41, trolejbusy 203 a 207 na Mudroňovej ulici a problém je aj s trolejbusovou linkou 33 Kuklovská - Dlhé diely. DPB urgoval Magistrát hlavného mesta Bratislavy o zabezpečenie posypu cestných komunikácií. Spoje MHD meškajú do 15 minút.

 

09:22 - Hasiči zasahujú pri dopravnej nehode pri obci Čergov

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Kolárova zasahujú pri dopravnej nehode pri obci Čergov v okrese Komárno. Ku kolízii autobusu a kamióna došlo dnes ráno pred ôsmou hodinou na štátnej ceste II/583. Informovala TASR hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkasová. "Hasiči po príchode na miesto udalosti zistili, že kamión prerazil zvodidlá a zostal skrížený na vozovke. V autobuse sa nachádzali dve desiatky detí, ktoré sa pri nehode nezranili a z miesta ich odviezli náhradným spojom," priblížila Farkasová. Dodala, že hasiči sú na mieste udalosti a na havarovaných vozidlách vykonávajú protipožiarne opatrenia. Cesta je neprejazdná v oboch smeroch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona