Hustá hmla v Jasnej ohrozuje obrák, parametre tratí majú mužskú pečať

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 13:40 • 2 min
Hustá hmla v Jasnej ohrozuje obrák, parametre tratí majú mužskú pečať

JASNÁ - Aj keď piatok v Jasnej prinútil jury podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok silne zvažovať alternatívne možnosti, pevný program tvorili dve súťaže cez víkend. Hustá hmla predbežne ohrozovala sobotňajší obrovský slalom a do úvahy pripadalo aj riešenie jeho presunu na nedeľu. Slalom je príliš veľký divácky i marketingový interes, takže ten zostáva pevne usadený do nedele.

slovakia

left justify in out

Ak by sa v sobotu v prípade "obráku" rozhodlo o skrátení trate nižším položením štartu, tak všetky parametre trate padajú. Originálny štart je naplánovaný vo výške 1 650 mnm s dĺžkou 1224 m a prevýšením 400 m. Pôjde sa na tzv. jednotke, teda na pretekárskej trati, na ktorej sa v roku 1979 išli prvé preteky Svetového pohára v Jasnej. Teda z Lukovej na legendárne Koliesko do Jasnej. Vtedy pod Chopkom súťažili muži a obrovský slalom vyhral s vyše 4-sekundovým náskokom charizmatický Švéd Ingemar Stenmark. Pravda, lyžovanie išlo technikou, traťovou infraštruktúrou i pretekárskym vybavením výrazne do iných rozmerov, takže porovnávanie parametrov súčasného kurzu je zaujímavé z pohľadu "obrákov" v iných ženských dejiskách tejto sezóny SP.

 

Samozrejme, najočakávanejšou udalosťou celej akcie je slalom s dvoma elitnými slovenskými lyžiarkami. Jeho štart bude nižšie na trati obrovského slalomu vo výške 1450 mnm, s dĺžkou 601 m a prevýšením 200 m. Aj keď je štart pretekov výrazne nižšie ako boli úvodné dva slalomy SP v Aspene, zase je vyššie ako v tradičných rakúskych dejiskách. A náročnosťou či profilovou variáciou ba nemali zaostávať, práve naopak. Určite nie za rakúskym Flachau, kde dvakrát v januári vyhrala Veronika Velez-Zuzulová, a azda ani za švédskym rezortom Aare, kde v decembri senzačne triumfovala Petra Vlhová. "Trať tu v Jasnej vyzerá ľahká, ale je zradná. Je dlhá a určite nepatrí medzi najjednoduchšie vo Svetovom pohári," zdôraznila Velez-Zuzulová. Rovnaký názor na obtiažnosť svahu má aj Vlhová: "Veľa ľudí si myslí, že nie je náročná, no najmä niektoré jej pasáže sú ťažké."

 

Jasná je etablované stredisko, odhliadnuc od toho, že v rokoch 2000 a 2002 v ňom pridelené súťaže SP zmarilo počasie v príliš skorých decembrových termínoch, hostila množstvo podujatí na čele s Európskym pohárom. Celkovo sa pod Chopkom na jeho severných svahoch organizovalo 11 podujatí EP, dve svetové zimné univerziády, i juniorské MS 2014, na ktorých slalomové zlato dobyla Vlhová.

 

Súťaže SP sa v Jasnej uskutočnili trikrát vo federálnej ére. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň muži, v roku 1984 ženy. V roku 1979 po Stenmarkovom víťazstve v obráku na druhý deň v slalome uspel Američan Phil Mahre. So svojím bratom-dvojičkou ovládli Nízke Tatry o tri roky neskôr, keď Steve vyhral obrovský slalom a Phil bol tretí, na ďalší deň si to medzi hustými bránkami vymenili. V roku prišli na rad ženy - v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne triumfovala Švajčiarka Erika Hessová, v slalome Rakúšanka Roswitha Steinerová. Slovenka Ľudmila Milanová vo federálnych farbách skončila štrnásta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies