Huslistka Vanessa Mae je atrakciou aj pre Slovenky

NETKY.SK • 18 Február 2014, 10:34 • 2 min
Huslistka Vanessa Mae je atrakciou aj pre Slovenky

ČERVENÁ POĽANA - Jednou z najväčších hviezd zimných olympijských hier v Soči je britská husľová virtuózka Vanessa Mae, ktorá reprezentuje v zjazdovom lyžovaní Thajsko. Na preteky nastupuje pod menom Vanessa Vanakornová. Prvý štart absolvovala v utorok v obrovskom slalome žien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vanessa Mae sa nemôže v Soči a jeho okolí pohybovať v tichosti, jej príchod na športovisko či do olympijskej dediny vždy vyvolá veľkú pozornosť. Účastníci športového sviatku pod piatimi kruhmi sa chcú s ňou fotiť i prehodiť pár slov. 

"Pre mňa je stále skôr huslistka ako športovkyňa. Je miestnou atrakciou. Každý sa s ňou fotí. Sedela som s Vanessou na večeri v jedálni olympijskej dediny, mala som teda tú veľkú česť sa s ňou stretnúť," priznala slovenská reprezentantka Barbora Lukáčová. Jej reprezentačná kolegyňa Kristína Saalová sa zatiaľ v horskej olympijskej dedine na Červenej Poľane nad Soči nestretla s Vanessou Mae. "V minulosti som ju však videla pri výjazde vo Švédsku. Na ZOH je atrakcia pre všetkých. Jej štýl lyžovania nech každý posúdi sám," doplnila Kristína Saalová. 

 

Vanessa Mae mala pocit, že ide zlým smerom

Britská husľová virtuózka Vanessa Mae si splnila svoj ďalší sen a predstavila sa v obrovskom slalome na zimných olympijských hrách v Soči. Tridsaťpäťročná hudobníčka, ktorá sa narodila v Singapure anglickému hoteliérovi s thajskými koreňmi a čínskej matke, splnila kvalifikačné kritériá Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a v prvom kole obrovského slalomu skončila na poslednom klasifikovanom 74. mieste. Na rozdiel od ďalších pätnástich pretekárok však prišla do cieľa, aj keď s odstupom 26,98 sekundy na vedúcu Tinu Mazeovú.

 

"Bolo to skvelé. Myslím si, že je ťažké nastúpiť na tieto preteky ak máte za sebou prakticky len šesťmesačný tréning. Bola som veľmi rada, že som prišla do cieľa. Na prvých dvoch bránkach som bola stratená, myslela som si, že idem zlým smerom. Pokračovala som však ďalej. Trikrát som takmer spadla, ale prišla som do cieľa a to je hlavné. Už len skúsenosť, že môžem súťažiť na zimných olympijských hrách je skvelá,“ popísala po príchode do cieľa Thajsko reprezentujúca svetoznáma huslistka. 

Vanessa Mae súťaží na lyžiarskych svahoch i na ZOH ako Vanessa Vanakornová, využíva priezvisko svojho otca. Lyžovať sa naučila už ako štvorročná, s riadnymi tréningami začala v roku 2010. Kým v jej detstve dostali prednosť husle, počas posledného roka uprednostnila lyže. Pred pretekmi sa neobáva zranenia, ktoré by jej mohlo narušiť kariéru. "Môžete si poistiť aj očnú buľvu, ale ak nechcete v živote riskovať, potom aký má zmysel?" pýtala sa po dojazde. 

V druhom kole si chce Vanessa Mae vylepšiť svoj výsledný čas. Možno aj trocha zariskuje. "Myslím, že som pripravená ísť aj rýchlejšie. Mám za sebou totiž len pár tréningov a mám pociť, že postupne naberám potrebnú rýchlosť. Už sa teším. Preteky sú skvelé,“ povedala v daždivom počasí dobre naladená reprezentantka Thajska. Po jej dojazde bol o rozhovor s muzikantkou a športovkyňou veľký záujem. V mixzóne strávila viac času ako Tina Mazeová. Napriek dažďu, chladu mala radosť a na tvári sa jej objavoval pri všetkých odpovediach úsmev. 

Mnohí fanúšikovia sú na lyžiarskych svahoch prekvapení, keď ju vidia lyžovať. Jej štýl nie je práve najlepší a pripomína skôr rekreačného lyžiara. "Od štrnástich rokov som snívala, že budem súťažiť v lyžovaní. Bolo to niečo, čo som už dlho chcela urobiť. Chcela som reprezentovať Thajsko, nikdy som totiž neoslavovala, že som Thajčanka. Nemám ilúzie o medailách alebo prebojovaní sa do elitnej stovky na svete,“ povedala Vanessa Mae v jednom z nedávnych rozhovorov. 

Vanessu Mae, celým menom Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, prezývajú aj "prevtelený Paganini". Už ako 10-ročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Celosvetovú popularitu jej prinieslo hudobné experimentovanie - fúzia klasických diel s techno-popovými aranžmánmi. Má britské občianstvo a thajský pas. 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies