Húsíovia údajne zaútočili na utečenecký tábor, zomrelo 45 ľudí

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 18:44 • 2 min
Húsíovia údajne zaútočili na utečenecký tábor, zomrelo 45 ľudí

RIJÁD - Pri vzdušnom útoku na utečenecký tábor na severozápade Jemenu zahynulo dnes najmenej 45 osôb. Do pokračujúcej leteckej ofenzívy arabskej koalície voči jemenským povstalcom sa dnes po prvý raz zapojili aj námorné sily, a to v blízkosti južného mesta Aden.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení spolupracovníkov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorí pracujú na severozápade Jemenu, si vzdušný útok na tábor Mazrak okrem 45 mŕtvych vyžiadal aj ďalších 65 zranených.
     

Jemenský minister zahraničných vecí Rijád Jasín z útoku na tábor obvinil príslušníkov šiitského povstaleckého hnutia húsíov. Pred novinármi v saudskoarabskej metropole Rijád zdôraznil, že explózie v utečeneckom tábore nespôsobili nálety koalície pod vedením Saudskej Arábie, ale "delostrelecká paľba" šiitských milícií.
     

Jasín tiež potvrdil, že jemenská vláda ani on sám neboli od štvrtkovej vzdušnej ofenzívy v kontakte s húsíjmi.
     

Vojenské lode dnes ostreľovali v Jemene kolónu húsíjských bojovníkov a vojakov lojálnych bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorí sa pokúšali postúpiť ďalej k južnému prístavu mesta Aden. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojších obyvateľov.
     

Očití svedkovia pre Reuters uviedli, že zrejme išlo o egyptské bojové lode, ktoré priplávali do Adenského zálivu minulý týždeň cez Suezský prieplav, s cieľom zapojiť sa do ofenzívy vedenej Saudskou Arábiou a krajinami Perzského zálivu. Egypt je jedným z členov vojenskej koalície pod vedením Rijádu.
     

Egyptskí predstavitelia sa k dnešnému útoku na húsíov v oblasti Adenu nevyjadrili. Podľa Reuters však išlo o prvú námornú ofenzívu v rámci jemenského konfliktu, v ktorom sa snažia vzdušné sily Saudskej Arábie a ňou vedenej koalície poraziť húsíjských povstalcov v Jemene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies