Hurikán Raymond zoslabol neďaleko Mexika na tropickú búrku

NETKY.SK • 23 Október 2013, 16:09 • 2 min
Hurikán Raymond zoslabol neďaleko Mexika na tropickú búrku

ACAPULCO - Hurikán Raymond zoslabol dnes na tropickú búrku a začal sa vzďaľovať od tichomorského pobrežia Mexika. Prinieslo to úľavu regiónu, ktorý minulý mesiac ničili búrky, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americké Národné hurikánové centrum uviedlo, že maximálna rýchlosť sprevádzajúceho vetra sa znížila na takmer 100 kilometrov za hodinu a v nasledujúcich niekoľkých dňoch sa očakáva jeho ďalšie slabnutie. Na vrchole sily bol Raymond hurikánom tretej kategórie s rýchlosťou vetra 205 kilometrov za hodinu, pričom hrozilo, že dorazí aj na mexické pobrežie.

Dnes dopoludnia sa stred búrky nachádzal asi 250 kilometrov juhozápadne od plážového letoviska Zihuatanejo a pohyboval sa na severozápad rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu. Predstavitelia pobrežných horských oblastí v mexickom štáte Guerrero oznámili, že v utorok evakuovali stovky ľudí z dedín ohrozených zosuvmi pôdy. Hoci Raymond nepriniesol také silné prívalové dažde, aké minulý mesiac sprevádzali tropickú búrku Manuel, úrady nenechali nič na náhodu, pretože za prípravy na predchádzajúcu búrku si vyslúžili všeobecnú kritiku. Manuel totiž spôsobil škody za vyše 1,7 miliardy dolárov a vyžiadal si 120 ľudských životov. Bez domova je stále okolo 10.000 obyvateľov. Súčasná tropická búrka však predsa len zaplavila ulice v nízko položených častiach známeho mexického prímorského letoviska Acapulco i ďalšie oblasti a niektoré domy zničené Manuelom zaplavilo znova.

Ďaleko nad Atlantickým oceánom zosilnela tropická búrka Lorenzo a pre pevninu nepredstavuje žiadnu hrozbu. Vietor, ktorý ju sprevádzal, dosahoval dnes ráno maximálnu rýchlosť okolo 80 kilometrov za hodinu a podľa predpovede bude nasledujúce dva dni postupne slabnúť. Búrka Lorenzo mala stred približne 1515 kilometrov východne od súostrovia Bermudy a pohybovala sa na východ rýchlosťou takmer 13 kilometrov za hodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies