Hurikán prinútil amerických meteorológov zmeniť mapy

NETKY.SK • 29 August 2017, 17:32 • 2 min
Hurikán prinútil amerických meteorológov zmeniť mapy

WASHINGTON - Tropická búrka Harvey priniesla toľko zrážok, že americkí meteorológovia museli zmeniť svoje mapy, na ktoré pridali dve nové farby.

slovakia

left justify in out

Doterajšie grafické mapy zobrazujúce pomocou farieb množstvo zrážok totiž nestačili. "Napadlo toľko zrážok, že sme museli aktualizovať farby na našich grafikách, aby sme to mohli efektívne mapovať," informovala americká Národná meteorologická služba (NWS) na svojom twitterovom účte.

 

Novými farbami sú tmavo fialová pre 51-76 centimetrov zrážok a bledo fialová pre viac než 76 centimetrov. Doteraz reprezentoval najväčšie množstvo zrážok (viac než 38 centimetrov) iný odtieň fialovej. "Toto je asi prvý raz v živote, keď nenávidím fialovú," napísal v komentári k správe o zmenách farieb v meteorologických mapách istý Američan.

 

Iný muž, Austrálčan, pripomenul, že meteorológovia v jeho krajine museli už v roku 2013 pridať upraviť farby na teplotných mapách. "Ak neveríte v zmenu klímy, veríte teraz aspoň v zmenu farieb?" opýtal sa sarkasticky ďalší muž. V Texase napadlo od piatku rekordné množstvo zrážok – v niektorých oblastiach vyše 100 centimetrov - a podľa meteorológov to bude v nasledujúcich dňoch ešte viac. Predpovedajú až 127 centimetrov.

 

Starosta amerického mesta New Orleans Mitch Landrieu nariadil obyvateľom zostať doma. Reagoval tak na potenciálne nebezpečenstvo záplav spojených s hurikánom Harvey. Úrady zatvorili radnicu, zrušili vyučovanie na šiestich univerzitách a ďalších školách.

Podľa najnovších predpovedí sa Harvey v stredu ráno presunie do juhozápadnej časti štátu Louisiana, čo znamená, že by mohol zasiahnuť aj New Orleans.

Dažde v okolí Houstonu v štáte Texas by mali podľa predpovedí zoslabnúť, pričom predpokladajú, že v utorok spadne päť až 7,5 centimetrov zrážok. Prudké dažde však očakávajú v iných častiach na juhovýchode krajiny.

Zástupcovia Červeného kríža uviedli, že Kongresové centrum Georgea R. Browna v Houstone už poskytlo útočisko 9000 ľuďom, pričom v Texase vyhľadalo útočisko už vyše 17-tisíc obyvateľov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona