Hurikán piatej kategórie Maria pustoší ostrov Dominika: Mieri ku Guadeloupe

NETKY.SK • 19 September 2017, 06:18 • 2 min
Hurikán piatej kategórie Maria pustoší ostrov Dominika: Mieri ku Guadeloupe

SAN JUAN - Hurikán Maria, ktorý v uplynulých hodinách dosiahol najsilnejšiu piatu kategóriu, udrel v pondelok o 21.15 h miestneho času (dnes o 03.15 h SELČ) na malý hornatý karibský ostrov Dominika.

slovakia

left justify in out

Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou 260 kilometrov za hodinu, dosahujúci v nárazoch ešte vyššie hodnoty.

 

Situáciu na ostrove opísal v sérii dramatických príspevkov na Facebooku tamojší premiér Roosevelt Skerrit. "Vietor je nemilosrdný, prežijeme s Božou milosťou," napísal Skerrit v prvom príspevku. O niekoľko minút neskôr oznámil, že počul zvuk pozinkovaných oceľových striech, ktoré vietor odtrhol z domov. Následne Skerrit informoval, že víchor zdemoloval jeho rezidenciu, z ktorej odniesol strechu a zaplavila ju voda. Jemu osobne sa podarilo dostať do bezpečia.

 

Ide o prvé oficiálne svedectvo z Dominiky po príchode hurikánu Maria. Skerrit predtým vyzval obyvateľov ohrozených oblastí, aby nečakali na najhoršie, ale uchýlili sa k príbuzným alebo do dočasných ubytovní. Zároveň nariadil zatvorenie škôl a úradov.

V auguste 2015 spôsobila tropická búrka Erika na Dominike záplavy a zosuvy pôdy, ktoré si vyžiadali 31 obetí a zničili viac ako 370 domov.

 

Ďalším v ceste hurikánu Maria je neďaleký ostrov Guadeloupe patriaci Francúzsku, kde hrozia extrémne záplavy.

Na francúzskom ostrove Martinik úrady vyhlásili zákaz vychádzania. Hurikán sa tam prejavil silným vetrom, vlnobitím a prívalovým dažďom, ktoré spôsobili materiálne škody zatiaľ nespresneného rozsahu.

 

Na prírodný živel sa pripravuje aj nezačlenené územie USA Portoriko, kam by mal mierne zoslabnutý hurikán (kategória 4) doraziť v stredu. Úrady vyzvali ľudí, aby odišli z ohrozených oblastí a zaviedli prídelový systém na základné položky ako sú voda, mlieko, detská výživa, konzervované potraviny a batérie.

 

Hurikán Maria by mohol na niektoré karibské ostrovy priniesť 250-380 milimetrov zrážok.

 

O 05.00 h SELČ sa oko hurikánu nachádzalo asi 435 kilometrov severne od ostrova Saint Croix, ktorý je súčasťou Amerických Panenských ostrovov. Búrka sa pohybuje západným až severozápadným smerom rýchlosťou 15 km/h.

 

Maria je po Harveym a Irme tretím hurikánom v priebehu jedného mesiaca v Atlantiku, ktorý dosiahol piatu kategóriu. Zatiaľ čo Harvey spustošil americký štát Texas, Irma zdevastovala viacero karibských ostrovov a narobila veľké škody na Floride.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona