Hurikán Patricia zasiahol tichomorské pobrežie ako hurikán najvyššej kategórie

NETKY.SK • 24 Október 2015, 06:53 • 2 min
Hurikán Patricia zasiahol tichomorské pobrežie ako hurikán najvyššej kategórie

PUERTO VALLARTA - Hurikán Patricia v súlade s predpoveďami zasiahol tichomorské pobrežie Mexika ako búrka najnebezpečnejšieho stupňa, hoci v posledných hodinách zaznamenali ďalšie mierne zoslabnutie. Informovala o tom dnes agentúra AP odvolávajúca sa na údaje amerického Národného centra pre hurikány (NHC) v Miami.

slovakia

left justify in out

Stred hurikánu sa presunul nad pevninu v oblasti pri mexickom plážovom stredisku Cuixmala, približne 85 kilometrov severozápadne od prístavu Manzanillo, pričom ustálená rýchlosť vetra podľa posledných meraní dosahovala 270 kilometrov za hodinu. Napriek poklesu oproti rekordným 325 kilometrom za hodinu, ktoré namerali v piatok nad oceánom, stále ide o extrémne nebezpečnú búrku zaradenú do najvyššej, piatej kategórie.


Silný dážď a vietor v spojení s morským príbojom môžu podľa AP spôsobiť "katastrofálne" škody na mexickom pobreží, zatiaľ čo v hornatom vnútrozemí, kadiaľ by sa mal hurikán ďalej presúvať, hrozia náhle povodne a zosuvy pôdy. Obyvatelia a turisti v ohrozenej oblasti sa pred príchodom búrky vo večerných hodinách miestneho času ukryli v budovách obložených doskami a vrecami s pieskom.


Podľa predošlých údajov AP je Patricia vôbec najsilnejším hurikánom, aký doposiaľ zaznamenali na západnej pologuli. Očakáva sa, že v najbližších hodinách sa bude presúvať smerom k severnému Mexiku, pričom vo vnútrozemí zoslabne.


Mexická federálna vláda vyhlásila stav ohrozenia v desiatkach okresov na území štátov Colima, Nayarit a Jalisco, cez ktoré by mala búrka prechádzať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona