Hurikán Patricia smeruje k Mexiku: Zosilnel na búrku najnebezpečnejšej kategórie

NETKY.SK • 23 Október 2015, 06:47 • 2 min
Hurikán Patricia smeruje k Mexiku: Zosilnel na búrku najnebezpečnejšej kategórie

MANZANILLO - Hurikán Patricia, ktorý smeruje k tichomorskému pobrežiu Mexika, výrazne zosilnel a podľa meteorológov v USA momentálne dosahuje najvyšší možný stupeň nebezpečnosti. Mexické úrady pred očakávaným úderom búrky na pevninu vyhlásili stav ohrozenia a rozdávajú vrecia s pieskom ako ochranu pred záplavami, uviedla dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov amerického Národného centra pre hurikány (NHC) v Miami je Patricia aktuálne hurikánom najvyššej, piatej kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice, čo znamená "potenciálne katastrofálne" následky. Posledné merania pritom ukazujú nárast najvyššej ustálenej rýchlosti vetra až na 260 kilometrov za hodinu.


Stred hurikánu sa podľa NHC nachádzal vo štvrtok neskoro večer miestneho času približne 320 kilometrov juhozápadne od mexického prístavu Manzanillo a pohyboval sa severozápadným smerom rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu. Znamená to, že mexickú pevninu by mal zasiahnuť dnes popoludní alebo večer.


V Manzanille začalo už vo štvrtok po zotmení vytrvalo pršať. Mexická federálna vláda vyhlásila stav ohrozenia v 56 okresoch na území štátov Colima, Nayarit a Jalisco, cez ktoré by mala búrka prechádzať. Podľa varovania NHC môže hurikán sprevádzať ničivé vlnobitie či náhle povodne. Očakávajú sa taktiež zosuvy pôdy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies