Hurikán Maria konečne ustal, teraz je už len tropickou búrkou

NETKY.SK • 27 September 2017, 07:03 • 2 min
Hurikán Maria konečne ustal, teraz je už len tropickou búrkou

RELEIGH/WASHINGTON - Z Marie sa nakoniec stala tropická búrka. Najnovšia správa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) hovorí, že rýchlosť vetra sprevádzajúceho Mariu klesla dnes na takmer 115 kilometrov za hodinu, čím sa ukončilo deväťdňové vyčíňanie Marie ako hurikánu.

slovakia

left justify in out

Centrum Marie sa nachádza ďaleko od pobrežia USA, asi 260 kilometrov juhovýchodne od Mysu Hatteras (štát Severná Karolína), a pohybuje sa na sever rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu. Stále však platí varovanie pred tropickou búrkou pre časť pobrežia Severnej Karolíny - od zátoky Bogue po hranicu so štátom Virgínia, kde môže vyvolať veľké vlny. Tie dokážu vymieľať pláže a v niektorých prípadoch sa môžu prevaliť cez násypy, ktoré chránia pobrežné obce.

 

Prezident USA Donald Trump odcestuje 3. októbra do ostrovnej krajiny Portoriko, aby si prehliadol škody spôsobené hurikánom Maria, ktorý minulý týždeň zničil toto americké územie v Karibiku.

"Portoriko je pre mňa veľmi dôležité," uviedol v utorok Trump a dodal, že "ostrov je po vyčíňaní dvoch hurikánov v posledných týždňoch v troskách". Trump poukázal predovšetkým na infraštruktúru, ktorá je "doslova zničená".

 

Prezident uviedol, že navštívi aj Americké Panenské ostrovy, ktoré tak ako Portoriko zasiahli hurikán Irma aj hurikán Maria. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli tak ťažko skúšaným ľuďom na oboch miestach, v Portoriku a na Panenských ostrovoch," doplnil šéf Bieleho domu. Trump čelí kritike za to, že Portoriku dostatočne nepomáhal, ale prezident poukázal na ťažkosti s doručovaním zásob na ostrov, kde boli prístavy a letiská celé dni odrezané od sveta a neboli prístupné.

 

"Naozaj sa veľmi, veľmi v Portoriku snažíme. Je to náročné, lebo je to ostrov. Ostrov uprostred veľkého oceánu, veľmi veľkého oceánu," povedal v utorok Trump. A poukázal na uznanie, ktoré si vyslúžila jeho administratíva za pomoc štátom Texas a Florida po vyčíňaní hurikánov. Americké úrady teraz privážajú do Portorika zásoby, vrátane potravín a vody, už "každú hodinu", dodal Trump. Prezident neskôr priznal ťažkosti s obnovou života na ostrovoch po hurikánoch, ale vyjadril dôveru v tamojších ľudí a ich silu spamätať sa.

 

"Posledných niekoľko týždňov náš národ skúšala ničivá sila Matky Prírody. Ale my na to odpovieme ešte väčšou silou: odhodlaním amerického ducha," povedal Trump počas tlačovej konferencie so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Trump sa v utorok stretol s federálnymi predstaviteľmi pre núdzové situácie a schválil nariadenie, že všetky náklady na odpratávanie trosiek na seba na 180 dní prevezme federálna vláda.

 

Celový počet obetí hurikánu Maria v Karibiku sa podľa agentúry AP do pondelňajšieho popoludnia miestneho času zvýšil na minimálne 49, z toho 27 zaznamenali na ostrove Dominika a 16 v Portoriku.

Maria zasiahla Portoriko minulú stredu ako najsilnejší hurikán za posledných vyše 80 rokov, pričom spôsobila rozsiahle škody za miliardy dolárov.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies