Hurikán Jose sa vyhol karibským ostrovom Sv. Bartolomej a Sv. Martin

NETKY.SK • 10 September 2017, 15:12 • 2 min
Hurikán Jose sa vyhol karibským ostrovom Sv. Bartolomej a Sv. Martin

MARIGOT/PARÍŽ - Obyvatelia karibských ostrovov Svätý Bartolomej a Svätý Martin, ktoré sa spamätávajú z ničivého hurikánu Irma, pocítili dnes úľavu po tom, ako sa nepotvrdili obavy z ďalšieho úderu v podobe hurikánu Jose.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uviedla, že stred cyklóny nakoniec túto oblasť počas uplynulej noci (miestneho času) obišiel po trase ležiacej severnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Pre Svätý Bartolomej a severnú časť Svätého Martina, ktoré sú zámorskými územiami Francúzka, predtým platil najvyšší stupeň meteorologickej výstrahy.

 

Tzv. oko hurikánu Jose sa v čase odvolania tejto výstrahy nachádzalo 125 kilometrov severne od Svätého Martina. Podľa francúzskej meteorologickej služby sa tak prejavy búrky na uvedených ostrovoch obmedzili na vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu a morský príboj s vlnami do výšky troch metrov.

 

Úrady v severnej časti Svätého Martina vyhlásili v sobotu zákaz nočného vychádzania s cieľom minimalizovať riziká pre obyvateľov a ich majetok po tom, ako danú oblasť zasiahol pred niekoľkými dňami hurikán Irma. Ostrov rozdelený na francúzsku a holandskú časť utrpel veľké materiálne škody, pričom sa objavili aj správy o rabovaní.

 

Francúzska vláda vyhlásila Svätý Martin, ako aj susedný Svätý Bartolomej za územia postihnuté katastrofou a vyslala na tieto ostrovy policajné posily. V súvislosti s hurikánom Irma hlásili z francúzskych zámorských území celkove najmenej deväť obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies