Hurikán Irma zvalil "Mesačný strom", ktorý bol na misii Apollo

NETKY.SK • 22 September 2017, 18:39 • 2 min
Hurikán Irma zvalil "Mesačný strom", ktorý bol na misii Apollo

MYS CANAVERAL - Vietor sprevádzajúci hurikán Irma zvalil začiatkom tohto mesiaca strom, ktorý ešte ako maličké semienko krúžil okolo Mesiaca počas misie Apollo 14 v roku 1971 a neskôr rástol v Návštevníckom centre Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na denník Florida Today. Denník informoval, že platan známy ako "Mesačný strom" zvalil vietor pri hurikáne.

 

V roku 1971 astronaut Stuart Roosa z misie Apollo 14 vzal do vesmíru stovky semien stromov. Keď sa vrátili na Zem, nehoda spôsobila, že semienka boli vystavené vákuu. Experti ich preto považovali sa nepoužiteľné pre experimenty, ale stromy aj tak narástli.

 

V správe amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa uvádza, že stromy boli zasadené po celej krajine na oslavu 200. narodenín krajiny, hoci ich lokality neboli presne zaznamenané.

 

Návštevnícke centrum informovalo, že duch Mesačného stromu stále žije, pričom centrum naďalej prináša verejnosti príbeh NASA a jeho skúmania vesmíru. NASA analýzou zistila, že vietor počas Irmy dosahoval v Kennedyho vesmírnom stredisku rýchlosť 151 kilometrov za hodinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies