Hurikán Gonzalo priamo zasiahol britské súostrovie Bermudy

NETKY.SK • 18 Október 2014, 07:31 • 2 min
Hurikán Gonzalo priamo zasiahol britské súostrovie Bermudy

MIAMI - Oko hurikánu Gonzalo priamo zasiahlo v piatok večer miestneho času britské súostrovie Bermudy. Prírodný živel spôsobil na pobreží vysoké vlnobitie, bičujúci dážď a nárazový vietor, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné hurikánové centrum (NHC).

slovakia

left justify in out

Gonzalo sa v priebehu dňa pohyboval juhozápadne od súostrovia rýchlosťou približne 65 kilometrov za hodinu, pričom Bermudy sa nachádzajú v severnej časti jeho rozsiahleho oka. Po prechode nad súostrovím sa dnes predpokladá postupné zoslabovanie hurikánu, tvrdí NHC so sídlom v americkom Miami.
      

Gonzalo je najsilnejším hurikánom, aký za uplynulé desaťročie zasiahol toto britské zámorské územie v Atlantickom oceáne. Je klasifikovaný ako hurikán druhej kategórie s maximálnou udržateľnou rýchlosťou vetra 175 kilometrov za hodinu. Po jeho prechode sa očakávajú život ohrozujúce búrky a vietor. Obyvatelia súostrovia sa na príchod Gonzala pripravovali len niekoľko dní po tom, ako tam tropická búrka Fay s vetrom takmer so silou hurikánu poškodila domy a vyvrátila stromy a stĺpy elektrického vedenia. V roku 2003 hurikán tretej kategórie Fabian spôsobil na Bermudách škody vo výške 300 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies