Hurajtov bronz z Vancouveru 2010 sa možno ešte zmení na striebro

NETKY.SK • 27 Október 2020, 21:12 • 2 min
Hurajtov bronz z Vancouveru 2010 sa možno ešte zmení na striebro

LAUSANNE - Ruský biatlonista Jevgenij Usťugov príde pre doping o dve medaily zo ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri. Jednotka integrity biatlonu (BIU) v utorok informovala o verdikte Športového arbitrážneho súdu (CAS), že Rus príde o zlato z pretekov s hromadným štartom na 15 km a o bronz zo štafety.

slovakia

left justify in out

Odobratie cenných kovov ešte musí potvrdiť Medzinárodný olympijský výbor (MOV), malo by však ísť len o formalitu.

 

Nepovolené látky 

CAS rozhodol v neprospech Usťugova na základe údajov v jeho biologickom pase, ktoré poukázali na požitie nedovolených látok.

 

"Pán Usťugov využil zakázané podporné prostriedky na zvýšenie výkonnosti a ich užitie sa snažil zamaskovať, čo však odhalili údaje v biologickom pase," referovali predstavitelia BIU. Biatlonista sa pred CAS obhajoval tvrdením, že zvýšená hladina hemoglobínu v jeho tele má genetický základ.

 

img

 

Aj na druhej olympiáde 

Doping Usťugova pravdepodobne pripraví Rusko aj o zlato zo štafety na domácich ZOH v Soči 2014. V oboch prípadoch sa Usťugov plánuje odvolať prostredníctvom svojho právnika Alexeja Panicha.

 

Posunutie smerom hore 

V spomenutých pretekoch mužov na 15 km s hromadným štartom finišoval tretí slovenský reprezentant Pavol Hurajt a z Vancouveru si priniesol bronz. Ak celý proces odobratia najcennejšieho kovu z tejto súťaže sa skončí v neprospech Usťugova, dodatočne by mal niekdajší slovenský reprezentant získať striebro namiesto bronzu. Na najvyšší stupienok by sa v takom prípade posunul Francúz Martin Fourcade a zo 4. na 3. pozíciu by sa dostal Rakúšan Christoph Sumann.

 

img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies