Humanitárne úrady potrebujú na pomoc pre Južný Sudán milióny dolárov

NETKY.SK • 26 December 2013, 13:33 • 2 min
Humanitárne úrady potrebujú na pomoc pre Južný Sudán milióny dolárov

KAMPALA - Prebiehajúci konflikt v najmladšej africkej krajine, ktorá vyhlásila nezávislosť len v roku 2011, má politický i etnický základ.

slovakia

left justify in out

Približne 166 miliónov dolárov potrebujú humanitárne úrady na záchranu a ochranu ľudských životov v súčasnom období pokračujúcich násilností v Južnom Sudáne, uviedla dnes Organizácia Spojených národov.

V základniach OSN, zriadených v tejto novej africkej krajine, našlo útočisko zatiaľ zhruba 45.000 ľudí, a v dôsledku bojov, ktoré môžu čoskoro prerásť do občianskej vojny, ušlo zo svojich domovov dovedna 81.000 osôb, sumarizuje agentúra AP.

Na čele úsilia medzinárodného spoločenstva, aby sa začali mierové rozhovory medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho politickými rivalmi - ktorých Kiir obviňuje z vojenského prevratu -, stoja Spojené štáty, Nórsko a Etiópia.

Prebiehajúci konflikt v najmladšej africkej krajine, ktorá vyhlásila nezávislosť len v roku 2011, má politický i etnický základ. Proti prezidentovi Salvovi Kiirovi sa postavila časť ozbrojených síl, podporujúca odvolaného viceprezidenta Rieka Machara.

Prezidenta podporujú príslušníci väčšinovej etnickej skupiny Dinkov, zatiaľ čo za odvolaným viceprezidentom Macharom stoja členovia menšinového kmeňa Nuerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies